Volvosta katosi neliveto – kun varaosaa ei kuulunut, lähti myyjälle 64 500 euron vaatimus

Presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjän hyökkäyssota ja sitä edeltänyt koronapandemia ovat aiheuttaneet muun muassa autoteollisuudelle ongelmia. Komponenttipulasta kärsi myös uuden Volvon ostanut suomalaismies.

Kainuulaisen miehen ostamasta Volvo XC60 -mallisesta autosta katosi takapyörien veto.

30.1. 6:49

Asiat voisivat olla paljon huonomminkin, mutta autoilija on malttamaton, kun ”maailman myrskyt meitä tuudittaa” Hiski Salomaan laulun sanoin.

Malttamattomaksi kävi kainuulainen Volvo XC60 -henkilöauton ostanut kuluttaja, jonka hermoja komponenttipula koetteli ankarasti.

Hän solmi kaupat uudesta Volvosta alkuvuodesta 2021. Hintaa autolla oli lähes 72  000 euroa. Kaupat tehtiin ajankohtana, jolloin ei vielä Ukrainan sotaa osattu odottaa, mutta osa teollisuudesta kärsi jo komponenttipulasta.

Volvon omistaja huomasi juuri sodan alla autossaan tehottomuutta. Ongelma koski voimansiirtoa, sillä takapyöristä katosi veto kokonaan viime vuoden tammikuussa. Autolla oli tuolloin ajettu 21 000 kilometriä.

Takaveto oli omistajalle tärkeä, sillä sanojensa mukaan hän tarvitsi neljällä pyörällä vetävää autoa joka päivä.

Lue lisää: Kia Sorenton ostanut ajoi puoli vuotta, kunnes tajusi, ettei neliveto toiminutkaan – myyjäliikkeeltä tuli erikoinen ehdotus

Kajaanilaiselle myyjäliikkeelle lähti ostajalta tiukka vaatimus: kuluttaja esitti kaupan purkamista ja euromääräinen vaatimus koski 64 500 euron summan palauttamista.

Sopua ei löytynyt. Kuluttaja halusi selvityttää, mikä on myyjän vastuu tilanteessa.

Myyjä varasi kymmenen päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan huoltoajan Volvolle. Tuolloin viimeistään selvisi, että kiristynyt maailmantilanne oli aiheuttanut viiveen komponenttien toimituksiin.

Kuluttaja ei joutunut kuitenkaan täydelliseen pulaan, sillä autosta paljastunut vika ei estänyt ajoa. Kuluttaja sai kuitenkin sijaisauton korjauksen ajaksi. Auton vaihdostakin osapuolet keskustelivat, mutta siihen ei päädytty.

Komponenttipulan vuoksi vian korjaaminen kesti kaikkiaan noin viisi viikkoa. Sotaakin sinä aikana oli Ukrainan maaperällä käyty kolmisen viikkoa.

Lue lisää: Korjaamo laski viiden tonnin arvoisen sähköauton remontin hinnaksi 30 000 euroa

Kuluttaja halusi saada selville, mikä on kuluttajariitalautakunnan kanta ongelmaan, jonka alkusyy oli jossain Suomen rajojen ulkopuolella. Ukraina on merkittävä autoalan komponenttien tuottaja.

Lautakunta muistutti tapansa mukaisesti, että virhearvioinnin perustana ovat ostajan aiheelliset odotukset.

Lautakunnan näkemys oli, että myyjäliike oli korjannut autossa ilmenneen vian kohtuullisessa ajassa asianmukaisesti, varsinkin kun toimitusketjun maailmalaajuinen tilanne otetaan huomioon.

Lue lisää: Hybridi-Mersu kesti viikon ja edessä oli 8 000 euron remontit – lopulta riidan voittajaa oli vaikea tunnistaa

Kuluttajan maailma ei ollut täysin romahtanut auto-ongelman vuoksi, ja lautakunta muistuttikin, että Volvoa saattoi käyttää vian ilmitulon ja korjauksen välisenä aikana ainakin pääosin tavanomaisesti.

Lautakunta katsoi, ettei autossa ollut vikojen osalta hyvitykseen oikeuttavaa virhettä, eikä suosittanut hyvityksen maksamista kuluttajalle.

Volvo tuli kuntoon, mutta sota ja komponenttipula aiheuttavat edelleen ongelmia.

Lautakunta antoi ratkaisunsa syyskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?