Suomalaisten ajokäyttäytyminen on muuttunut

Polttoaineen hintojen nousu uusiin ennätyksiin ei ole jäänyt huomaamatta juuri keltään. Mutta miten uusi hintataso on vaikuttanut suomalaisten ajamiseen?

Erityisesti bensiini- ja varsinkin dieselautoilijat kertovat aloittaneensa säästötalkoot.

20.12.2022 12:40

Rengasvalmistaja Goodyearin tuore barometri kertoo, että reilusti yli puolet suomalaisista autoilijoista sanoo omaksuneensa viime kuukausien mittaan kustannussyistä uuden ajotavan.

Yleisin ajotavan muutos on yleinen pyrkimys ajaa säästeliäästi. Näin ilmoittaa tekevänsä 51 prosenttia vastaajista.

Lue lisää: Käytetyn dieselauton hinta romahti vain muutamassa kuukaudessa tuhansilla euroilla – ”Kallista ajoa”, kirjoittaa kaupat tehnyt Tuulilasi

Vastaajista 40 prosenttia mainitsee erikseen laskeneensa nopeutta.

Lisäksi 38 prosenttia ilmoittaa yrittävänsä välttää tyhjäkäyntiä, ja runsas neljännes sanoo höllentävänsä kaasua alamäessä.

Kyselyn mukaan kaikkiaan 59 prosenttia autoilijoista on muuttanut ajotapaansa nykyisten polttoainehintojen takia.

Lue lisää: Autolehden jättiselvitys – tässä ovat luotettavimmat sähköautot

Bensiinikäyttöisellä autolla ajavista 69 prosenttia ja dieselkäyttöisellä autolla ajavista 71 prosenttia sanoi muuttaneensa ajotapaansa.

Sähköautoilijoista sen sijaan vain 23 prosenttia kertoo pyrkivänsä ajamaan nyt aiempaa taloudellisemmin.

Lue lisää: Suomalaisten autokauppa-aikeissa suuria muutoksia – ”Vähän mietityttää”

Lue lisää: Valtion säästökampanja kehottaa vähentämään ajamista – katso autoilua koskevien toimenpiteiden lista

Kolme vinkkiä polttoainekulujen hillitsemiseen

Aja ennakoivasti

Ympäröivää liikennettä tarkkailemalla voi ajaa ennakoivasti ja siten vähentää polttoaineenkulutusta. Käytännössä ennakointi tarkoittaa esimerkiksi lähtökohtaisesti tasaisella nopeudella ajamista, reitin suunnittelua ja turvavälin pitämistä muihin tienkäyttäjiin. Polttoainetta säästyy myös välttämällä nopeita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä hölläämällä kaasua mäissä.

Tarkista rengaspaineet

Monien ajoneuvojen varustukseen kuuluu elektroninen rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS), mutta paineet on syytä tarkistaa ajoittain myös käsin eli painemittarilla. Paineet vaikuttavat auton vierinvastukseen ja sitä kautta kulutukseen, ja ne pitää mitata renkaiden ollessa viileitä. Rengaspaineiden suositusarvot löytyvät auton omistajan käsikirjasta tai kuskin oven sisäpuolella olevasta tarrasta. Jos paine on liian alhainen, lisää renkaaseen ilmaa. Rengaspaineet on tarkistettava suositusten mukaan noin kerran kuukaudessa. Samalla kertaa kannattaa tarkistaa myös urasyvyys.

Noudata nopeusrajoituksia

Suuria nopeuksia välttämällä voi pitää turvallisuusriskien ohella aisoissa myös auton polttoaineenkulutusta. Polttoainetta kuluu eniten kiihdyttäessä, minkä lisäksi mitä suuremmalla nopeudella ajaa, sitä enemmän polttoainetta kuluu. Laskemalla nopeuden esimerkiksi 90 km/h:sta 80 km/h:iin voi säästää 0,5–1 desilitraa kymmenellä kilometrillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?