Viallisen Passatin vaihdossa antanut joutui vastuuseen – ostaja huomasi 215 000 ajetussa autossa jotain omituista

Kuluttaja myi autoliikkeelle viallisen Volksawagen Passatin.

Rovaniemeläinen kuluttajan solmimassa autokaupassa oli kyse vaihtoauton virheestä, joka oli kuluttajan vastuulla ja siitä koitui hänelle korvausvelvollisuus.

20.12.2022 7:00

Autokaupassa syntyneissä kuluttajariidoissa saavana osapuolena on usein kuluttaja. Mutta ei aina.

Lappilaiskuluttaja teki vaihtoautokaupat lahtelaisen autoliikkeen kanssa viime helmikuussa.

Kaupassa autoliikkelle annettiin vaihdossa vuonna 2014 käyttöönotettu Volkswagen Passat, jolla oli ajettu kaupantekohetkellä 215 000 kilometriä. Auton arvoksi kaupassa sovittiin 11 000 euroa.

Lue lisää: Raportti miljoona kilometriä ajetusta VW Passatista leviää verkossa – ”Ei yhtäkään vikaa”

Passatin piti olla kunnossa, mutta autoa siirrettäessä autokauppias sai kuljettajaltaan ikävän tiedon. Volkswagenia Rovaniemeltä Lahteen siirtämässä ollut myyjäliikkeen kuljettaja kertoi puhelimessa, että siirtoauton voimalinja oireili vakavasti ja että Passatissa olisi sitä myöten niin sanotusti sanomista.

Syyksi paljastui lopulta viallinen kaksoismassavauhtipyörä, jonka korjaamisesta autoliike vaati kuluttajalta 1 350 euroa.

Tapauksen keskiössä ollut auto oli huollettu vasta viikko ennen kaupantekoa eikä kuluttajalla oman kertomuksensa mukaan ollut mitään tietoa moisesta viasta.

Kuluttaja oli ostanut Passatin syksyllä 2020 toisesta autoliikkeestä. Hän arveli, että kyse olisi ollut auton tyyppiviasta. Kuluttaja tehosti sanojaan kertomalla tuntevansa autonsa, sillä hän oli ehtinyt ajaa Passatillaan lähes puolitoista vuotta kunnes tuli vaihto eteen.

Kuluttaja tarjoutui kuitenkin maksamaan puolet korjauskuluista, mutta autoliike ei tähän suostunut.

Lue lisää: Ford Focuksen starttimoottori hajosi – omistaja suhtautui levollisesti, sitten tyly totuus tuli ilmi

Koska osapuolten kesken ei löytynyt sopua siitä, onko kyse virheestä, joka on kuluttajan vastuulla ja mikä olisi vastuun määrä, eteni kiista kuluttajariitalautakuntaan.

Kuluttaja vaati lautakunnassa myyjäliikettä luopumaan korvausvaatimuksesta, mutta myyjäliike ei kiistassa pakittanut.

Lue lisää: Viallisen Teslan ostanut ei saanut haluamaansa, mutta vaivannäkö palkittiin – todiste löytyi myynti-ilmoituksen kuvasta

Autoliikkeen vastauksesta lautakunnalle käy ilmi, että liike oli ilmoittanut ennen kaupantekoa asiakkaalle Passatin moottorin epätasaisesta käynnistä, mistä asiakas ei ollut kertonut.

Myyjän näkemys oli, että vauriot olivat syntyneet pitkän ajan kuluessa.

Lautakunta otti päätöksessään kantaa siihen, oliko vaihtoautossa kuluttajan vastuulla oleva virhe vai ei. Vaihtoauton mahdollista virhettä ja kuluttajan vastuuta arvioitiin kauppalain perusteella.

Lue lisää: Autolehden jättiselvitys – tässä ovat luotettavimmat sähköautot

Lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg toteaa ratkaisussa, että Passatin kaksoismassavauhtipyörässä paljastui kallis korjaustarve pian kaupan jälkeen. Kyse oli vaihtoauton virheestä, vaikka vaihtoautolla oli ajettu jo melko paljon.

Lautakunta katsoi, että kuluttajan vastuu virheestä on enintään 700 euroa ja suositti, että autoliike ei vaadi kuluttajalta enempää kuin mainitun summan.

Ratkaisu on tehty syyskuussa yksinkertaisessa menettelyssä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?