Uusi ennuste ratkaisevasta hetkestä: Sähköauton valmistus­kustannus polttomoottori­auton tasolle

Envision Racingin johtaja ennustaa, että sähköautojen valmistuskustannukset vastaavat polttomoottoriautojen tuotantokuluja vuonna 2025 tai 2026. Samalla se olisi askel, jonka odotetaan nopeuttavan alan siirtymistä päästöttömiin ajoneuvoihin.

Porschen työntekijä viimeistelee Taycan-mallia toimituskuntoon Stuttgartissa

5.10. 14:41

Brittiläisen Formula E -tallin Envision Racingin toimitusjohtaja Sylvain Filippi sanoo, että perinteisten autojen valmistaminen tulee pian sähköautoja kalliimmaksi, koska polttomoottoriautojen valmistuskustannukset kasvavat.

– Vuonna 2025 tai 2026 kehittyneissä maissa saavutetaan pariteetti, Filippi sanoi Reutersin Impact-ilmastokonferenssissa tiistaina.

– Se on käännekohta. Kun näin tapahtuu ja voimme valmistaa näitä autoja suuressa mittakaavassa, niin tulvaportit aukeavat, Filippi sanoi.

– Siinä vaiheessa polttomoottoriauton ostaminen on erittäin huono idea, koska sellaisen arvo laskee olemattomaksi. Uskon, että siirtyminen (sähköautoihin) kiihtyy todella nopeasti.

Konsulttiyhtiö Alixpartnersin aiemmin tänä vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan sähköajoneuvojen myynti voi nousta maailmanlaajuisesti 33 prosenttiin vuoteen 2028 mennessä ja 54 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä, kun kysyntä kiihtyy useimmilla päämarkkinoilla.

Sähköautojen osuus maailmanlaajuisesta myynnistä viime vuonna oli alle kahdeksan prosenttia ja vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vajaat kymmenen prosenttia.

Lue lisää: Yle: Kalliin sähköauton voi ensi vuonna hankkia Suomen valtion takaamalla lainalla

Alixpartnersin mukaan autonvalmistajat ja toimittajat odottavat nyt investoivansa vähintään 527 miljardia euroa sähköautoihin ja akkuihin vuosina 2022–2026, mikä on yli kaksinkertainen määrä viiden vuoden sähköajoneuvojen investointiennusteeseen verrattuna (234 miljardia euroa vuosina 2020–2024).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?