Kun jakoketju rikkoutui, huollot laiminlyönyt mies lähetti myyjälle 9 000 laskun – eikä siinä kaikki!

Nissanilla ajaneen miehen puheet ja todellisuus autonsa huoltojen teettämisestä olivat kaukana toisistaan. Laiminlyönnit tulivat kalliiksi, sillä Nissan Juken arvo romahti.

Espoolaismiehen Nissan Juke koki kovia, minkä jälkeen auto myytiin eteenpäin edullisesti. Kuvituskuva.

Espoolainen Nissan Juke -henkilöauton omistaja lähetti helsinkiläiselle autokauppiaalle vaatimuksen 9 000 euron korjauskustannuksista, jotka aiheutuisivat hänen autolleen.

Juke oli otettu liikenteeseen keväällä 2011. Espoolainen osti sen syksyllä 2017 ja maksoi 89 000 kilometriä ajetusta pelistä 17 273 euroa.

Juken jakoketju rikkoutui vuosi sitten. Espoolainen oli ajanut autollaan tuolloin noin 60 000 kilometriä. Moottoriremontista kertyisi 9 000 euron lasku, mutta omistaja ei kuitenkaan autoa korjauttanut, vaan myi eniten tarjoavalle viallisena 3 380 eurolla.

Auton arvon äkkiromahdus jäi kaivelemaan kuluttajaa ja hän vaati 9 000 euroa myyjäliikkeeltä, koska hänen mielestään vastuu kuului myyjälle. Hän vaati lisäksi 450 euroa vianmäärityksestä.

Kuluttajan näkemys oli, että jakoketjun tulee kestää 3-4 kertaa enemmän kuin se kesti.

Myyjäliike ei remonttilaskusta innostunut ja se kieltäytyi osallistumasta kustannuksiin.

Kuluttaja oli selvitellyt jakoketjun venymisen syitä ja totesi sen auton tyyppiviaksi. Yhdysvalloissa kyseisen vian vuoksia autoja oli kutsuttu takaisin.

Omistaja kertoi olleensa huolellinen Jukensa kanssa. Hän ilmoitti teettäneensä huollot aina kun huoltovälinäyttö oli niin vaatinut, eivätkä kilometrimääräiset huoltovälit olleet koskaan ylittyneet.

Hän totesi myös, että oli kyseenalaista, olisiko viallista jakoketjua huolloissa edes havaittu, koska se ei kuulu tarkistettaviin asioihin.

Jos auto olisi ollut myytäessä kunnossa olisi espoolainen saanut oman arvionsa mukaan ainakin 13 000 euroa. Nyt hän joutui tyytymään 3 380 euroon.

Myyjäliike selvitti miten Juken huollot oli hoidettu. Huoltoväli on 12 kuukautta tai 20 000 kilometriä.

Huollot oli tehty lähinnä sinne päin eikä suinkaan täsmällisesti kuten olisi pitänyt.

Vuonna 2018 huoltoaika ylittyi neljä kuukautta, seuraavana vuonna kaksi ja sen jälkeen huoltoja ei ollut tehty lainkaan. Autolla ajettiin niin pitkään kuin moottori toimi, ja huoltoväli oli tuolloin ylitetty jo yli puolella vuodella ja 5 000 kilometrillä.

Myyjä totesi, että auto vaatii säännöllistä huoltoa toimiakseen, sillä jakoketjun toiminta perustuu riittävään öljylaatuun ja -määrään.

Jos auto olisi huollettu ajallaan, ongelmakin olisi havaittu ajoissa, myyjä opasti ja totesi, ettei huolloista ollut annettu kuluttajalle väärää tietoa ja virhevastuu muutenkin yli 10-vuotiaasta autosta oli vähäinen.

Myyjä puuttui myös Yhdysvaltojen takaisinkutsukampanjoihin: ne eivät koske Euroopassa myytyjä autoja.

Kuluttajariitalautakunta arvioi tapausta vakiintuneen ratkaisukäytännön perusteella. Huoltojen laiminlyönneillä voi olla merkitystä myyjän virhevastuun kannalta, jos laiminlyönteihin sisältyy jokin rikkoutumisen kannalta merkityksellinen toimenpide.

Jos syy-yhteyttä ei ole, huolloilla ei ole virhevastuun kannalta merkitystä. Vähäinen huoltovälin ylittyminen ei välttämättä poista myyjän vastuuta.

Juken huoltovälit oli ylitetty useana vuotena. Ennen rikkoutumista autoa ei ollut huollettu lähes 20 kuukauteen.

Lue lisää: Ojaan suistunut Audi-mies odotti pakkaskelissä lähes tunnin hinaajaa – puolen vuoden päästä auttaja sai 5 200 euron laskun

Lautakunnan arvion mukaan huoltovälien ajallinen ylittyminen oli useana vuotena vähäistä suurempaa, vaikka kilometrimääräinen väli ei olisikaan ylittynyt. Myös öljyn laadulla on olennainen merkitys jakoketjun kestävyydelle.

Lautakunta toteaa, että toistuvat huoltovälien ylittymiset ovat merkittävästi edesauttaneet auton vaurioitumista, eikä se suosittanut hyvityksen maksamista kuluttajalle. Ratkaisu on peräisin kesäkuulta.

Lue lisää: Ford Focus kesti 11 päivää – oikeus purki kaupan, myyjälle viiden tonnin autosta 19 000 euron käräjälasku

Lue lisää: Auton vuokrannut lorotti bensiinin sijasta dieseliä tankkiin – ei suostunut maksamaan liki 6 000 euron vahinkoa

Lue lisää: Vähän käytetyn moottorin ajotunnit olivatkin jotain ihan muuta – kaupan purkukaan ei lopettanut riitaa

Lue lisää: Vantaalaismies ajoi upouudella bensa-autollaan lähes 10 vuotta – sitten moottori hajosi ja pöytään lyötiin peräti 15 549 euron korvaushakemus

Lue lisää: Käytettynä ostetun Opelin moottori hajosi – omistusjärjestely vei omistajalta suurimman osan korvauksista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?