Miksi ukrainalaiset ovat tuoneet sotaa käyvään maahansa jo tuhansittain sähköautoja?

Viime kuussa Ukrainassa rekisteröitiin sähköautoista eniten Nissanin Leaf, Volkswagenin e-Golf ynnä ID.4 ja Renaultin Zoe -malleja.

Ukrainassa erityisesti diesel on varattu ensisijaisesti maan asevoimien sekä teollisuuden käyttöön. Sähköä on sen sijaan ollut saatavilla laajemmin. UkrAvtoPromin mukaan siirtymä sähköautoiluun on nyt Ukrainassakin ”aktiivista”.

12.8. 14:07

Ukrainan autotuojia ja autoalaa edustava UkrAvtoProm kertoo yksityisten ukrainalaisten tuoneen maahan Venäjän hyökkäyssodan aikana runsaasti sähköautoja.

Yksinomaan viime kuussa Ukrainassa otettiin käyttöön 1 732 uutta ja käytettyä sähköautoa, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin heinäkuussa 2021 ja 64 % enemmän kuin tämän vuoden kesäkuussa.

Lue lisää: Yhä useampi ukrainalais­kaupunki on kieltänyt kova­äänisillä autoilla ja moottori­pyörillä ajamisen – syy on kauhea

Kaikkiaan Ukrainan sähköautokanta koostuu nyt 39 233 täyssähköisestä ajoneuvosta.

Eniten sähköautoja on rekisterissä pääkaupunki Kiovassa, jonne on kirjattu kaikkiaan jo 8 280 täyssähköautoa.

Ukraina on kärsinyt Venäjän hyökkäyssodan mittaan laajasta polttoainepulasta sekä myös sähkökatkoista.

Lue lisää: Ukrainalais­lähteet: Miehitysjoukot varastaneet jopa tuhansia autoja – kuva- ja videotodisteita löytyy aina Tshernobylin ydinvoimalasta alkaen

UkrAvroProm ei avaa tarkemmin, miksi juuri sähköautot ovat nousseet Ukrainan rekisteröintitilastoissa.

Selvää kuitenkin on, että sähköä on säännösteltynäkin ollut jatkuvasti saatavilla useammista eri lähteistä kuin bensiiniä ja dieseliä.

Sodan aikana varsinkin dieseliä on Ukrainassa säännöstelty, sillä maassa oleva dieselpolttoaine on pyritty varaamaan ensisijassa maan asevoimien ja teollisuuden käyttöön.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?