Talouselämä: Autoilijoita koskevan uuden veron valmistelu aloitettu – puitelaki menossa eduskuntaan syksyllä

Suunnitteilla oleva maksu olisi TE:n mukaan veron kaltainen, ja se perittäisiin maksullisiksi määritellyillä alueilla liikkuvilta autoilijoilta.

Ruuhkamaksut toteutuisivat ensi vaiheessa todennäköisimmin pääkaupunkiseudulla. Kuvassa vilkkaan (noin 38 000 ajoneuvoa/vrk) Mäkelänkadun ja Vääksyntien risteysaluetta Helsingissä.

11.8.2022 9:33

Valtiovarainministeriö on aloittanut säädösvalmistelun, jolla luodaan liikenteen ruuhkamaksujen puitelaki, kertoo Talouselämä.

Hanke on alkanut viime viikolla ja valmis lakiesitys on aikataulutettu eduskuntaan syyskaudeksi.

Valmisteltava laki sisältää TE:n mukaan verotusmenettelyn, jonka avulla ruuhkamaksut voidaan aikanaan periä kansalaisilta.

Lue lisää: Hallitus on antanut eduskunnalle ”sähköisten tietullijärjestelmien yhteentoimivuutta” koskevan lakiesityksen

Talouselämän haastattelema valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Markus Teräväinen kertoo, että tarkoituksena on luoda menettelylainsäädäntö maksujen keräämiseen.

– Kyseessä on verolainsäädäntö eli, kuka on verovelvollinen ja miten veronkanto tapahtuu.

Kun menettelylainsäädäntö on valmis, poliitikot voivat halutessaan päättää autoilijoihin kohdistettavan ruuhkamaksun käyttöönotosta esimerkiksi Helsingin, Turun, Tampereen tai Oulun kaupunkiseuduilla kehyskunnat mukaan lukien.

Lue lisää: Verohallinto julkaisi tilastot: Näin Suomessa kerättiin autoveroa vuonna 2021

Maksut mahdollistava puitelaki on osa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmaa, jossa halutaan mahdollistaa liikenteen hallintaan ja verottamiseen tähtäävien sijaintiperustaisten ruuhkamaksujen käyttöönotto.

Ruuhkamaksulakia on vastustettu muun muassa lain valmistelun keskeyttämistä vaatineella ja viime syksynä läpi menneellä kansalaisaloitteella.

Lue lisää: Liikenteestä poistetuilla autoilla jäätiin viime vuonna rysän päältä kiinni tuhansia kertoja – tällainen on rangaistus

Kyseinen kansalaisaloite kuitenkin raukesi eduskunnan täysistunnossa tammikuussa 2022 sillä perusteella, ettei se täyttänyt aloitteelta vaadittua niin sanottua ehdotonta muotomääräystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?