Dieselin hinta uhkaa nousta ”noin 24 sentillä” per litra – ”Voi aiheuttaa kuluttajien ja yritysten keskuudessa ongelmia”

Uudistettavan jakeluvelvoitelain korotetuilla velvoitetasoilla on tarkoitus kattaa muun muassa vuosilta 2022 ja 2023 toteuttamatta jäävät liikenteen päästövähennykset.

Dieselin tämänvuotiset ennätyshinnat voivat rikkoutua uudelleen.

9.8. 15:31

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo biopolttoaineita koskevan jakeluvelvoitteen kasvattamisen 13,5 prosentista 28 prosenttiin nostavan vuonna 2024 dieselin pumppuhintaa ”noin 24 sentillä” litraa kohden vuoden 2023 tasoon verrattuna.

Asia selviää ministeriön uusiutuvien liikennepolttoaineiden käytön edistämiseen liittyvään esitysluonnokseen antamasta lausunnosta.

Lue lisää: Vakuutusyhtiön kysely paljastaa: Näin monella suomalaisautoilijalla ei ollut alkukesästä yksinkertaisesti enää varaa ajaa kuin ennen

Ministeriö arvioi lausunnossaan, että dieselin arvioitu hinnannousu mainittujen kahden vuoden välillä on ”varsin suuri”, ja ”se voi aiheuttaa kuluttajien ja yritysten keskuudessa ongelmia”.

Liikenne- ja viestintäministeriö korostaa kuitenkin hallitukselle sitä, että vuosien 2024-2030 korkeammat velvoitetasot ovat ”välttämättömiä riittävien päästövähennyksen aikaansaamiseksi”.

Lue lisää: Autokauppias paljastaa Yrittäjät.fi:ssä dieselautojen hintaromahdusprosentin – kutsuu nykytilannetta ”sähkökiimaksi”

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus suunnittelee korottavansa jakeluvelvoitetta kaikkiaan 34 prosenttiin, jotta hallitusohjelman, ilmasto- ja energiastrategian sekä keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan tavoitteet toteutuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?