Hurjia hintaeroja syntyy jo sadan km:n matkalla – näin paljon ajaminen nyt maksaa

Ilta-Sanomat laski, kuinka paljon maksaa ajaminen nyt riippuen auton käyttövoimasta.

Polttoainekustannuksissa on huimat erot eri käyttövoimien välillä, ja autojen toisistaan poikkeava energiatehokkuus vain korostaa näitä eroja.

Sähköautolla ajamisen kustannus sadalla kilometrillä voi olla jopa vain kolmasosan seuraavaksi edullisimman biokaasuauton polttoainekustannuksista. Toisaalta suuren ja tehokkaan luksusauton polttoainekulu voi helposti kasvaa kymmenkertaiseksi kompaktiin sähköautoon verrattuna.

Bensiinin ja dieselin hinnat ovat vaihteeksi hienoisessa laskussa, kun niiden sekoitevelvoitetta laskettiin heinäkuun alusta alkaen väliaikaisesti. Siitäkin huolimatta tutuimpien polttonesteiden hintataso on edelleen ennätyksellisen korkealla. Biokaasun hinta on sekin jälleen noususuunnassa.

Laskimme, millaisia eroja eri käyttövoimien välille syntyy 100 ja 500 kilometrin matkoilla. Vertailuun valittiin eri koko- ja hintaluokkien autoja. Kaikki automallit ovat tuoreita ja tällä hetkellä Suomessa myynnissä olevia.

Polttoaineiden hinnoiksi otettiin viimeisimmät käytettävissä olevat keskihinnat Suomessa. Erityisesti on syytä huomata, että varsinkin RE85-etanolibensiinin ja kaasun hinnoissa on paljon paikallista vaihtelua. Kaasuautoon oletettiin tankattavan nykyisin edullisempaa biokaasua.

Sähkön vertailuhinnaksi otettiin 20 senttiä / kWh, jonka oletetaan sisältävän myös sähkönsiirtohinta kotitalouksille. Joillekin on saatavilla edullisempaakin sähköä kotona, ja toiset voivat joutua maksamaan sähköstä enemmän. Esimerkiksi ABC-asemilla suurteholatausaseman kWh-hinta on tyypillisesti 25 senttiä / kWh.

Polttoainekustannuksien pohjana käytimme virallisia WLTP-lukemia, mutta koska niihin on tunnetusti välillä vaikea todellisuudessa yltää, on mukana myös 1,2-kertaisen kulutuksen antama kustannus 100 kilometrille. 500 kilometrin matkalle käytettiin kuitenkin WLTP-arvoa pohjana.

Toyota bz4X Premium AWD edustaa IS:n laskelmissa täyssähköautoja.

Pistokehybridin (PHEV) osalta oletusarvo oli, että autolla päästiin ensimmäinen 50 kilometriä sähköllä, ja sen jälkeen auto kulki tavallisena hybridinä, jota ei välillä enää ladattu. Bensiinillä ajettaisiin siis 450 kilometrin matka.

Renault Megane E-Tech 40 kWh.

Audi A4 Avant G-Tron 2.0 TFSI S tronic.

Lue lisää: Poliisi varoittaa uudesta ilmiöstä – bensiini- ja diesel­varkaiden epäillään myyvän saalista pimeästi

Skoda Octavia 2.0 TDI 115 Ambition.

Lue lisää: Norjassa luovutaan uusista polttomoottori­autoista – myynnin loppu häämöttää jo

Toyota Corolla 1.8 Hybrid Touring Sports

Lue lisää: Uusi automerkki saapuu Suomen markkinoille

Ford Focus Wagon Titanium 1.0 EcoBoost Flexifuel.

Lue lisää: Joko sähköautojen hintojen lasku on nähtävissä? Mercedes-johtaja vastaa

Volkswagen Golf eHybrid 150 kW DSG.

Lue lisää: Kauppiaat: Käytettyjen dieselautojen kysyntä on laskenut ja hinnat pudonneet – ”Myyjiä olisi, ostajia ei”

Lue lisää: Rengas- ja huoltofirman pomo kertoo, miten bensiini- ja dieselkuluissa voi nyt säästää – konstien yhteispotentiaali kymmeniä prosentteja

Nissan Qashqai 1.5 E-Power.

Lue lisää: Sähköautoilija kokeili ajaa Helsingistä Lappiin yksinomaan ilmaiseksi tarjotulla sähköllä – näin siinä kävi

Opel Astra.

Lue lisää: Uusien polttomoottori­autojen valmistaminen loppuu hyvin todennäköisesti 2035 – mitä siitä seuraa autoilijoille?

Lue lisää: Jättimäinen valmistaja varoitti: Koko automarkkina voi romahtaa

Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?