Ministeriö valmistelee ajokortillisia kansalaisia koskevaa uutta velvoitetta

Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema uusi lakipykälä on parhaillaan lausuntokierroksella osana ajokorteista annettavaa hallituksen uutta asetusta.

Valmisteilla olevan asetuksen mukaan, ”jos postitse toimitettavan ajokortin saajalla on ennestään ajokortti”, kansalaisen on tuhottava vanha kortti itse, annettavan ohjeistuksen mukaisesti. Aiemmin hävittämistoimenpiteen on suorittanut liikenteen turvallisuusvirasto Traficom.

Mikäli hallituksen pöydälle tulossa oleva uusi ajokorttiasetus menee läpi, joutuvat kansalaiset jatkossa itse hävittämään vanhentuneet ajokorttinsa.

Vielä toistaiseksi vanhentunutta ajokorttia ei saa hävittää itse, sillä lain mukaan vanha ajokortti pitää palauttaa uuden kortin saavuttua Traficomiin.

Traficomissa kortin tuhoaminen suoritetaan niin sanottuna virkatyönä.

Lue lisää: Hurja kasvu myönnettyjen ajokorttien määrässä etenkin yhdellä alueella

Käytännössä ajokortin hävittämisvelvollisuudesta määräävä sääntö on siis muuttumassa samanlaiseksi kuin vastaava passi- ja henkilökorttipykälä.

Aiemmin esimerkiksi vanha passi piti luovuttaa uuden asiakirjan saamisen yhteydessä poliisille tuhottavaksi, mutta nykyään vanhentuneet passit ja henkilökortit sekä saa että joutuu hävittämään itse.

Uusi ajokortteja koskeva tuhoamissääntö on osa hallituksen keväällä 2021 käynnistämää ajokorttilain muuttamishanketta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?