Hallitus aikoo laittaa dieselautoilijoiden laittomille rahansäästötempuille stopin – papereissa väläytellyt sanktiot jopa tuhansia euroja

Autojensa päästöjen manipuloinnista kiinni jääneille olisi valmisteludokumenttien mukaan luvassa suuria rahallisia rangaistuksia.

Päästömanipulaatiolla voidaan saavutettaa jopa tuhansien eurojen säästöjä eikä manipuloituja laitteistoja ole uudelleenohjelmoinnin jälkeen enää helppoa havaita. Nyt valmistelussa ovat vastavuoroisesti manipuloinnista jaettavat, mahdollisesti jopa kymmenien tuhansien eurojen rangaistukset.

Erityisesti dieselautoilijoiden rahansäästösyistä harrastamat päästömanipulaatiokeinot aiotaan sanktioida tuntuviksi kuvailluilla liikennevirhemaksuilla sekä aiempaa laajemmalla valvonnalla.

Asia selviää parhaillaan lausuntokierroksella olevasta liikenne- ja viestintäministeriön lainvalmisteludokumentista, jonka mukaan päästömanipulaatioon käytettävien laitteiden myynti, käyttö ja asentaminen aiotaan jatkossa kieltää.

Lue lisää: Bensiinin ja dieselin hinta uhkaa nousta yhä – professori Ylelle: ”Kyllä se varmaan voi alkaa kohta jo kolmosella”

Käytännössä kyse olisi esimerkiksi ajoneuvojen pakokaasuja puhdistavien DPF-hiukkassuodattimien, SCR-ureajärjestelmien, EGR-takaisinkierrätysjärjestelmien sekä moottorinohjausyksiköiden muuttamiskiellosta ilman asianmukaista muutoskatsastusta ja hyväksyttyjä komponentteja.

Varsinkin dieselautoista on poistettu kalliita hiukkassuodattimia ja ureapulan siivittämänä myös SCR-järjestelmiä jo ilmiöksi saakka.

Lue lisää: Uudet tilastotiedot: Bensiinin ja dieselin litra­hinnat ovat nousseet Suomessa jo koko EU-alueen kalleimmiksi

Päästömanipulaatiot ovat olleet suosittuja, sillä ne ovat mahdollistaneet jopa tuhansien eurojen korjaus- ja kulusäästöt melko minimaalisella kiinnijäänti- ja sanktioriskillä.

Manipulaatioita ovat harrastaneet niin yksityiset kuin yrityksetkin.

Haittapuolena manipuloitujen ajoneuvojen terveydelle haitalliset lähipäästöt ovat kuitenkin kasvaneet, eivätkä autojen päästötasot ole myöskään olleet enää EU-säädösten mukaisia.

Lue lisää: Teboil avaamassa Venäjällä mahdollisesti satoja huolto­asemia – HS: Suomesta tutut logot jo esillä

Valmisteluasiakirjoissa useaan otteeseen mainitut ”tuntuvat sanktiot” voisivat tarkoittaa kiinni jääneille tuhansien tai yritysten tapauksessa mahdollisesti jopa kymmenien tuhansien euron suuruisia rahallisia seuraamuksia.

Mallia rangaistustasoihin on tässä kohdin haettu erityisesti Tanskasta ja Alankomaista.

Varsinaisia päätöksiä uusista säännöistä tai niihin liittyvistä summista ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?