Venäjän moottoriliiton puheenjohtaja haukkui upouudet Lada-mallit tappokoneiksi

Venäläisten autoilijoiden liike -nimisen liiton puheenjohtaja, varakansanedustaja Viktor Pohmelkin kritisoi jyrkästi Ladan niin sanottuja kriisinvastaisia malleja.

Lada Grantan tuotanto alkoi vuonna 2011. Niin sanottu kasvojenkohotusmalli eli nykyinen Granta lanseerattiin noin seitsemän vuotta myöhemmin. Piristys kohdistui tuolloin lähinnä auton keulailmeeseen.

4.6.2022 7:02

Miljoonia venäläisautoilijoita edustavan Dvizhenie avtomobilistov Rossii -nimisen moottoriliiton puheenjohtaja, liberaaleja edustava duuman varakansanedustaja Viktor Pohmelkin kutsuu Ladan uusimpia kehitysversiota ja niistä erityisesti Grantaa julkisesti tappaja-autoksi, raportoivat nyt useat venäläismediat.

Lue lisää: Ukrainan poliisi sai käyttöönsä sata tuliterää katu­maasturia – Venäjä ilmoitti valmistavansa samaa autoa seuraavaksi Ladana

Lada Granta on Venäjän myydyimpänä automallina eräänlainen kansallisylpeys ja yleinen näky aina Kaliningradista Vladivostokiin saakka.

– Tämä on tappaja-auto. Mielestäni meidän pitäisi yksinkertaisesti kieltää tällaisten autojen valmistus, jotta meitä voidaan pitää sivistyneenä maana. Autoja, joissa ei ole turvatyynyjä tai ABS-jarruja, ei saisi valmistaa.

– Tällaisissa autoissa ihmisiä kuolee kuusi kertaa useammin kuin turvatyynyillä varustetuissa autoissa. Nämä ovat tilastoja, testattuja ja todistettuja, Pohmelkin latasi Venäjän television suositussa ”Moskova puhuu” -ohjelmassa.

Lue lisää: Venäjän suurin autolehti: 35 000 henkilöä työllistävän Lada-tehtaan tuotanto romahtanut – Vain Nivaa pystytään enää valmistamaan itse

Grantasta ja muista Lada-malleista on jouduttu Ukrainan sodan aiheuttaman kauppasaarron vuoksi karsimaan paitsi Pohmelkin mainitsemat turvatyynyt sekä lukkiutumaton jarrujärjestelmä, myös paikannus- ja multimediajärjestelmät.

Lisäksi tuotantosuunnitelmista ovat hävinneet akuutin komponenttipulan vuoksi muun muassa modernit päästövähennyslaitteistot sekä nykyaikaiset ohjauspyörät.

Lue lisää: Venäjän autovarkausaalto: Vakuutusyhtiöiden mukaan nämä autot lähtevät varkaiden matkaan kaikkein helpoimmin

Lada Granta on suunniteltu alkujaan Renaultin ja Avtovazin yhteistyönä ja se perustuu Suomessakin hetken aikaa myynnissä olleeseen Lada Kalinaan.

Lada Grantaa on geopoliittisesti kiinnostavasti valmistettu aiemmin myös muun muassa Ukrainassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?