Lukashenka otti kantaa Putinin Moskvitsh-projektiin – ”Ehkä ne eivät ole yhtä hyviä kuin Mercedes-autot”

Valko-Venäjän hallinto on julkaissut presidentillisen mielipiteen Moskvitsh-automerkin elvyttämisestä.

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti on antanut aiemminkin julkisuuteen melko erikoisia ja korkealentoisia lausuntoja. Tällä kertaa vuorossa oli autoteollisuus.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimisto Beltan julkaiseman presidentti Aljaksandr Lukashenkan puheen mukaan Valko-Venäjä ja Venäjä valmistavat vielä jonain päivänä ”omia Mercedes-luokan autoja”, mutta vielä uudet valkovenäläiset ja venäläiset autot eivät vastaa maailmanluokan standardeja.

– Emme aja Mercedes-autoilla vähään aikaan. Ajamme autoilla, jotka meillä on, Lukashenka sanoi.

Lue lisää: Renault myi paikalliset tehtaansa Venäjällä – Moskovan pormestari: ”Mosse” palaa tuotantoon

Presidentti nosti puheessaan esiin Venäjän äskettäisen ilmoituksen Lada- ja Moskvitsh-autojen tuottamisesta itse, ilman läntisen autoteollisuuden apua.

– Mitä vikaa siinä on? Ne ovat tietysti kaukana neuvostoaikaisista Moskvitsh-autoista. Mutta ehkä ne eivät ole yhtä hyviä kuin Mercedes-autot. Jonakin päivänä meillä on kuitenkin omat Mercedes-luokan autot. Tähän ei niin paljon aikaa tarvita, valtionpäämies sanoi.

Lue lisää: Venäjä aikoo kansallistaa Pietarin valtavan autotehtaan

Lukashenkan lausuma Venäjän autoteollisuuden kykenemättömyydestä tuottaa ”Mercedes-luokan” autoja on verraten erikoinen, sillä presidentti Vladimir Putinin jo hyvässä vauhdissa olevan Aurus-edustusautoprojektin yhtenä nimenomaisena tarkoituksena on ollut korvata Venäjän valtionhallinnon käyttämät Mercedes-Benzit.

Presidentti Lukashenkan mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä eivät kykene vielä tuottamaan Mercedes-luokan autoja. Kuvassa ”Putinin limusiinina” tunnettu venäläinen Aurus Senat -loistoauto, jonka suunnittelussa esikuvana oli erityisesti Mercedes-Benz S.

Lukashenka esitti puheessaan joka tapauksessa myös tyytyväisyytensä siihen, ettei länsimaisten autonvalmistajien vetäytyminen ole haitannut Valko-Venäjän taloutta yhtä paljon kuin Venäjän.

Lue lisää: Venäjän suurin autolehti: Lada aikoo lanseerata valmistuskelvottoman mallin – lehdistöesittely toukokuussa

– Luojan kiitos, Valko-Venäjä ei kutsunut maahan ulkomaisia (​​auton)valmistajia. Ja jos niin teimmekin, myimme heille vain pienen osuuden osakkeista ja säilytimme itsellämme yritysten hallinnan. Siksi en ole edes huomannut kenenkään puhuvan joidenkin yritysten lähtöön liittyvistä ongelmista. Näin ei ole. Luotimme itseemme. Emme kiirehtineet yksityistämään kaikkea kaikkialla, presidentti selitti.

Valko-Venäjän presidentti ei puheessaan kertonut, milloin Venäjän ja Valko-Venäjän oma "Mercedes" olisi tarkoitus julkistaa ja millaisesta autosta tarkemmin olisi edes kyse.

Lue lisää: Kaliningradin BMW-tehtaan tilanne on nyt todella karu – työntekijät ohjeistettu viljelemään tehtaan maille perunaa ja vihanneksia

Toisaalta mitään tietoa ei ole herunut Venäjän juuri julkistamasta Moskvitsh-autostakaan, jonka tuotannon pitäisi Moskovan pormestarin ilmoituksen mukaan alkaa jo tänä vuonna.

Venäjän suurin ja yleisesti arvostetuin autojulkaisu Za Rulem on toisaalta jo ehtinyt arvioimaan, ettei Moskvich-projekti ole annetulla aikataululla mahdollinen millään tavoin.

Moskvitshia on joka tapauksessa kaavailtu tuotettavan hiljattain Renaultilta pakkotoimin kansallistetussa Moskovan autotehtaassa. Kremlin mukaan myös Putin hankkii talliinsa uuden Moskvitshin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?