Savon Sanomat: Teboil aikoo rakentaa Kuopioon tuotanto­laitoksen – lähellä rautatie, syväväylä ja lentotukikohta

Venäläisomisteinen öljy-yhtiö Teboil ei ole kertonut tontille tulevan toimijan nimeä.

Venäläisen Lukoilin kokonaan omistaman Teboilin toiminta Suomessa on noussut esiin myös kunnallispolitiikassa.

Kuopion kaupunki on vuokrannut Venäjän hallintoon kytkeytyvän öljyjätti Lukoilin kokonaan omistamalle Oy Teboil Ab:lle merkittävän satama- ja tuotantolaitostontin Kuopion keskustan läheisyydestä Kelloniemestä, kertoo Savon Sanomat.

Kyseinen tontti on ollut Oy Teboil Ab:lla vuokralla jo kymmenien vuosien ajan, mutta kaupungin juuri allekirjoittaman uuden sopimuksen mukaan vuokra-aikaa jatketaan ja satamatontilla harjoitettua varastotoimintaa laajennetaan nyt laitostasoiseen tuotantoon.

Lue lisää: Poliisijärjestöön tullut jo lukuisia kyselyitä: Mitä tietoja Oy Teboil Ab on saanut turvallisuusaloilla työskentelevistä tankkaajista?

Muutos on merkittävä, sillä Teboil on pitänyt vuokraamaansa Kuopion satamatonttia tyhjänä ja toimintaa keskeytettynä yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2010 lähtien.

Kuopion Teboil-tontille johtaa maantien ohella rautatie, minkä lisäksi tontin vieressä kulkee Kallaveden syväväylä.

Linnuntietä joidenkin kilometrien päässä sijaitsee myös Kuopion lentoasema ja Karjalan lennoston Rissalan lentotukikohta.

Lue lisää: Näin Teboil kertoo käsittelevänsä saamiaan tankkaus- ja kameravalvontatietoja

Oy Teboil Ab aikoo Savon Sanomien mukaan luovuttaa Kelloniemen tuotanto- ja satamakiinteistön laitteineen toistaiseksi salassa pitämänsä biopolttoainevalmistajan käyttöön.

Kuopion kaupunki on lehden tietojen perusteella katsonut, ettei Teboilia kohtaan kohdistu tällä hetkellä virallisia pakotteita, joten kaupungilla ei ole ollut syytä jättää tonttia vuokraamatta ja sallimatta suurtakin tuotantotoimintaa.

Lue lisää: Yle: Entinen Teboil-kauppias kertoo Oy Teboil Ab:n asemien tuottojen menevän Ukrainan sodan rahoittamiseen

Teboilin käyttöön vuokratut tontit ovat nousseet Venäjän hyökkäyssodan vuoksi kunnalliskysymyksiksi ympäri Suomen. Esimerkiksi Lahdessa kuntapoliitikot irtisanoivat hiljattain Teboilin dieselaseman maanvuokrasopimuksen Ukrainan sotaan liittyvistä poliittisista syistä.

Teboilin pääjohtaja on Lukoil-taustainen Aleksey Moskalenko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?