Verohallinto julkaisi tilastot: Näin Suomessa kerättiin autoveroa vuonna 2021

Kaikkiaan autoveroja määrättiin vuonna 2021 maksuun yhteensä 134 000 ajoneuvosta.

Autoveroa kertyy tyypillisesti enemmän niin sanotussa korkeasuhdanteessa, kun verotettavia ajoneuvoja myydään paljon. Veron tuotto riippuu pitkälti myös rekisteröitävien autojen keskimääräisistä hiilidioksidipäästöistä.

7.5.2022 10:29

Verohallinto on julkaissut autoverotilastoja nyt ensimmäistä kertaa avoimena datana.

Tiedoista selviää muun muassa se, että autoveroa määrättiin viime vuonna maksuun 134 000 ajoneuvosta ja valtaosa verosta kertyi uusista henkilöautoista.

Autovero maksetaan kertaluonteisesti ajoneuvosta, jota ei ole Suomessa aiemmin rekisteröity tai otettu käyttöön. Autovero ei ole sama asia kuin ajoneuvovero, jota maksetaan vuosittain liikennekäytössä olevista ajoneuvoista ja jonka kerää liikenteen turvallisuusvirasto Traficom.

Lue lisää: Suurlähetystön loistobemarin itselleen huutanut tuuletti liian aikaisin – kaupasta koituikin roima tappio

– Autovero on suhdanneherkkä vero. Sen tuotto riippuu erityisesti uusien autojen keskimääräisistä hiilidioksidipäästöistä sekä verotettavien ajoneuvojen määrästä. Viime vuonna määrättyjen autoverojen määrää pienensivät myös ruuhkat autoveroilmoitusten käsittelyssä, autoverotilastoista vastaava ylitarkastaja Jenna Lempiäinen kertoo Verohallinnon tiedotteessa.

Käsittelyruuhkat alensivat määrättyjä autoveroja noin sadalla miljoonalla eurolla, mikä tulee näkymään vuoden 2022 tilastoissa.

Lue lisää: Näin autoveron poisto bensiini- ja dieselautoilta vaikuttaisi polttoaineen hintaan

Toinen autoveron määrää tilapäisesti vuonna 2021 laskenut syy oli, että tietojärjestelmämuutosten seurauksena Verohallinto ei muodostanut autoveropäätöksiä lainkaan vuoden 2021 tammikuussa.

Mitä enemmän ajoneuvo tuottaa laskennallisia hiilidioksidipäästöjä, sitä korkeampi autovero uudelle ajoneuvolle määrätään.

– Jos tulevaisuudessa uusien vähäpäästöisten autojen määrä lisääntyy, se pienentää autoverosta kertyvien eurojen määrää, Lempiäinen sanoo.

Lue lisää: Tuliteriä kaasuautoja saa sentään vielä – koeajossa esimerkki, jonka kaasutankilla pääsee paljon pidemmälle kuin bensalla

Henkilöautoista viime vuonna eniten autoveroa määrättiin uusista dieselhenkilöautoista ja keskimääräinen autovero oli 7 058 euroa. Matalin autovero henkilöautoista on sähköautoilla.

Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon myyntihintaan Suomen markkinoilla.

Autoveron prosentti puolestaan määräytyy henkilö- ja pakettiautoilla auton valmistajan ilmoittaman CO2-päästön mukaan ja moottoripyörillä moottorin iskutilavuuden mukaan.

Lue lisää: Bensa ja diesel ovat nyt kalliita, mutta myös muut tekijät vaikuttavat autoilun hintaan – katso millä osa-alueilla voit ehkä vielä säästää

Lue lisää: Käytetty sähköauto on nyt aiempaa kannattavampi tuoda ulkomailta – tuontitilastoissa tapahtunut jo selkeä hyppäys

Eniten verotetut uudet henkilöautot, lukumäärä

  1. Bensiinikäyttöiset autot ja ajon aikana latautuvat bensiinihybridit, yhteensä 54 000 autoa (osuus autoverotetuista uusista henkilöautoista 58 %).

  2. Lataushybridit, yhteensä 19 000 autoa (osuus autoverotetuista uusista henkilöautoista 20 %).

  3. Dieselkäyttöiset autot ja ajon aikana latautuvat dieselhybridit, yhteensä 10 000 autoa (osuus autoverotetuista uusista henkilöautoista 11 %).

Täyssähköautojen osuus uusista verotetuista autoista oli 9,5 prosenttia.

Eniten verotetut uudet henkilöautot, maksetun autoveron määrä

  1. Bensiinikäyttöiset autot ja ajon aikana latautuvat bensiinihybridit, autoveroa kerätty yhteensä 214 miljoonaa euroa.

  2. Dieselkäyttöiset autot ja ajon aikana latautuvat dieselhybridit, autoveroa kerätty 70 miljoonaa euroa.

  3. Lataushybridit, autoveroa kerätty 38 miljoonaa euroa.

Käytetyt henkilöautot

Käytetyistä henkilöautoista eniten verotettiin (41 %) dieselkäyttöisiä autoja, kun mukaan luetaan myös ajon aikana latautuvat dieselhybridit.

Käytettyjen henkilöautojen joukossa dieselkäyttöisten autojen osuus merkittävästi suurempi kuin uusien henkilöautojen joukossa.

Käytetyistä dieselkäyttöisistä henkilöautoista määrättiin autoveroa vuonna 2021 yhteensä 46 miljoonaa euroa (53 % käytettyjen henkilöautojen autoverosta).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?