Peugeotin täyssähköistä e-2008 -katumaasturia myytiin vielä maaliskuun lopulla uutena tarjoushintaan 27 990 euroa.
Tällä hinnalla sähkö-Peugeotin kysyntä ylitti merkin maahantuojan kaikki mahdolliset ennakko-odotukset ja koko Suomeen saatu erä meni kuin kuumille kiville – siitäkin huolimatta, että auton jonotusajat venyivät lopulta osalla ostajista jopa noin vuoteen.
Mutta paljonko tasan sama auto, eli Peugeot e-2008 Active Pack 50 kWh 136 AT, maksaa nyt?
Vastaus on toukokuun alussa julkaistun uuden hinnaston mukaan karkeasti peräti kymppitonnin kalliimpi, eli kyseisen auton ohjehinta on ilman yksityishenkilölle myönnettävää hankintatukea nyt 38 390 euroa ja hankintatuen kera 36 390 euroa.
Sähkö-Peugeotin hinnannousu on toki yksittäistapaus, mutta samalla myös osa isompaa, uusia ja uudehkoja sähköautoja yleisemminkin koskevaa hinnannousuilmiötä.
Bensiinin ja dieselin rajusti nousseet hinnat ovat nimittäin kiihdyttäneet täyssähköautojen kysyntää samalla, kun autoteollisuus on kärsinyt muun muassa komponenttipulasta ja kohonneista tuotantokustannuksista.
Kuluttajan kannalta kiintoisinta on kuitenkin ehkä se, että tarjousauton itselleen kuukausi sitten hankkineet vaikuttaisivat tekevän nyt hankinnallaan vastaavan tilin kuin esimerkiksi Seatin Mii Electric -täyssähköauton vuonna 2019 ostaneet.
Seat Mii Electricejä myytiin tuolloin varsin edulliseen 15 388,66 euron tarjoushintaan, eikä autojen hinta ole esimerkiksi Nettiauton myyntitilastojen mukaan sittemmin juuri laskenut – vaan päin vastoin jopa noussut.
Pienen sähkö-Seatin tarjouksesta ostanut on siis käytännössä saanut ajaa autollaan jopa kymmeniä tuhansia kilometrejä ilman, että auton euromääräisessä arvossa on tapahtunut välttämättä minkäänlaista muutosta alaspäin.
Nähtäväksi jää, toistuuko sama ilmiö yhtä näkyvästi myös Peugeotin – tai miksipä ei muutamien muidenkin vastaavia hinnannousuja hiljattain kokeneiden sähköautomallien kanssa.