Kommersant: Venäläisen Yandexin autobisnekset romahtamassa – autot loppumassa, korot nousseet yli 20 prosenttiin

Yandex joutuu palauttamaan jo lähiaikoina valtavan määrän leasingautoja takaisin omistajilleen eikä uusia ole luvassa.

Kuvassa Yandexin datakeskus Mäntsälässä.

21.4.2022 9:34

Venäjän suurimpiin ja moderneimpiin yhteiskäyttöauto-operaattoreihin kuuluva Yandex Drive on menettämässä pian yli kolmasosan autokalustostaan, kertoo venäläinen talouslehti Kommersant.

Lisäksi Yandex Taxi ja Yandex Delivery ovat jo ilmoittaneet suurista hinnankorotuksista.

Tämä johtuu siitä, että Yandexin eri palveluiden käytössä olevat autot ovat pääasiassa venäläisten leasingyhtiöiden omistuksessa.

Lue lisää: HS: Yango-taksien taustayhtiön palvelut on nyt kielletty Baltiassa – Suomessa toiminta saa jatkua

Kyseiset yhtiöt eivät kuitenkaan pysty kroonisen autopulan vuoksi enää toimittamaan Yandexille sen tarvitsemia autoja eikä vanhojen leasingautojen sopimuksia jatketa.

Leasingyhtiöt ovat lisäksi nostaneet hintoja rajusti ja rahoituskorot ovat nousseet jo yli 20 prosenttiin.

Yandexin käytössä oleviin autoihin ei esimerkiksi ole tarjolla kaikkia kriittisiä varaosia, joten monet Yandexin palveluihin kytkeytyvistä autoista seisovat korjaamoilla ilman huoltoihin ja korjauksiin tarvittavia osia.

Lue lisää: Venäläisiltä kysyttiin, kuinka paljon auton pitää maksaa, jotta sitä voi sanoa luksustuotteeksi – tällainen oli lopputulos

Venäjällä yhä jossain määrin valmistettavat merkit kuten kotimainen Lada Granta tai UAZ Patriot eivät ole Yandexin mukaan sopivia sen moderneihin yhteiskäyttö-, tavarantoimitus- ja taksipalveluihin.

Suomessa Yandex tarjoaa yhä taksipalveluja kauppanimellä Yango.

Esimerkiksi Baltiassa Yandexin Yangoa vastaavat taksipalvelut on lailla kielletty, pääasiassa valtioturvallisuusseikkoihin vedoten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?