Uusien ja käytettyjen autojen hinnat ovat nyt nousussa – tämä tuliterä sähköauto on nyt 5900 euroa kalliimpi kuin viime viikolla

Hintoja nostavat nyt sekä yleiset inflaationäkymät että autoteollisuuden komponentti- ja raaka-ainepula.

Fordin Mustang-hinnasto on kokenut tuhansien eurojen hinnankorotukset. Hinnannostolatua pitkin kulkevat myös useimmat muutkin autonvalmistajat.

14.4.2022 8:59

Fordin täyssähköauto Mustang Mach-E:n alkaen-hinta on nyt yli 58 000 euroa, kun sama auto maksoi viime viikolla reilut 52 000 euroa.

Kyseessä on yksi esimerkki autoalaa parhaillaan koettelevasta hinnankorotusaallosta, johon joutuvat sopeutumaan niin autojen ostajat kuin myyjätkin.

Lue lisää: Käytetty sähköauto on nyt aiempaa kannattavampi tuoda ulkomailta – tuontitilastoissa tapahtunut jo selkeä hyppäys

Muista merkeistä muun muassa Volvo on niin ikään nostamassa hintojaan – tarkemmin sanottuna 18. huhtikuuta – vedoten suunnilleen samaan syyhyn kuin Ford, eli komponenttien ja raaka-aineiden voimakkaaseen hinnannousuun.

Toyotalla ja Lexuksella hinnat ovat puolestaan nousseet maaliskuussa 3–10 prosentilla.

Renaultilla taas sähköauto Zoen perusmallin hinta on kohonnut vuodentakaisesta alle 29 000 eurosta jo yli 33 000 euroon.

Myös monien vielä Suomeen saapumista odottelevien uutuusmallien ennakkohinnat ovat ehtineet jo nousta, vaikka ensimmäisiä autoja ei olisi saatu toimitettua vielä edes asiakkaille.

Lue lisää: Onko tässä nyt Suomen halvin uusi kuukausi­hintainen täyssähköauto? Yksityis­leasingilla 250 euroa/kk

Hinnastojen ohella muutoksia on tehty runsain mitoin myös varusteluihin.

Komponentti- ja sirupulan vuoksi osaa hinnaston varusteista ei kaikkiin autoihin saa, tai jos saa, on hinnoittelu tai ainakin toimitusaika eri kuin ennen.

Lue lisää: MT-kysely: Autoilu vähenisi suurimmalta osalta viimeistään silloin, kun polttoaine maksaisi yli kolme euroa litralta

Uusien autojen hinnoittelulla on vaikutusta myös käytettyjen autojen hintoihin, joiden hinnat ovat indeksien mukaan niin ikään kohoamassa ja osin jo kohonneetkin.

Käytetyissä hintojen nousuun vaikuttavat tosin suuresti myös yksittäisten automallien keskenään hyvin erilainen haluttavuus sekä muun muassa käyttökustannusseikat.

Erityisen hyvin hinta pysyy nyt niissä käytetyissä autoissa, jotka ovat sekä haluttuja että edullisia käyttää ja joiden tarjontamäärä suhteessa kysyntään on pieni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?