Sähköyhtiö löi Teboilin lataushankkeet jäihin – Pirkanhoviin jo asennetun suurteho­järjestelmän purkamista harkitaan parhaillaan

Suomen suurimpiin sähköyhtiöihin ja latausoperaattoreihin kuuluva Helen Oy on keskeyttänyt lataushankeyhteistyön venäläisomisteisen Oy Teboil Ab:n kanssa.

Keskeisimmille Teboil-asemille oli tarkoitus houkutella myös pikalataavia sähköautoilijoita. Lataushintojen piti näkyä Teboil-asemien mainospyloneissa.

6.4. 11:02

Helsinki-Tampere -moottoritien varressa sijaitsevasta ympäri vuorokauden auki olevasta Teboil Pirkanhovista piti tulla myös sähköautoilijoiden suosima vakiopysähdyspaikka, jonka latauskentällä voisi ladata kerralla jopa 150 kilometrin matkaan riittävät ajosähköt vain kymmenessä minuutissa.

Kaikkiaan suurteholatauspaikkoja piti asentaa alkuvaiheessa ainakin kuusi kappaletta, jotta palvelu olisi heti hyvää eikä latausjonoja syntyisi.

Lue lisää: Käytetyistä sähköautoista on nyt kova kysyntä – tunnetun kauppapaikan tarjonnassa jo neljänneksen kuoppa

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi näin ei kuitenkaan ole nyt käymässä, ja muutama kuukausi sitten asennettu ensimmäinen suurteholaturikin saatetaan pian purkaa.

– Kyllä, olemme lopettaneet kaikki Teboilin kanssa suunnittelussa olleet kehityshankkeet. Parhaillaan harkitsemme sitä, puretaanko Pirkanhoviin jo asennettu suurteholaturi kokonaan pois, Helenin sähköisen liikenteen yksikön päällikkö Kati Andersin kertoo.

Lue lisää: Kokoomuksen kansanedustaja vaatii Yango-taksien kieltämistä

Teboil on täysin venäläisomisteinen yhtiö, jolla on omistussuhteidensa kautta vahvoja kytköksiä myös Venäjän presidentinhallintoon. Teboilin huoltoasemia pyörittävät kuitenkin Oy Teboil Ab:n kanssa vuokra- tai muun vastaavan sopimuksen tehneet kauppiasyrittäjät.

Helen omistaa Teboil Pirkanhovin suurteholaturin, eikä maksa siitä vuokraa Teboilille.

Latauslaitteen olemassaolo tukee kuitenkin Teboilin paikalla harjoittamaa muuta liiketoimintaa, mistä esimerkkinä teholatauksen hinnoittelusta kerrotaan myös vilkkaan moottoritien varrella sijaitsevan Teboil Pirkanhovin mainospyloneissa – aseman bensiini- ja diesellaatujen ohessa.

Jos Helen purkaa Pirkanhoviin jo asennetun suurteholaturin, siirretään se Andersinin mukaan toisaalle.

Lue lisää: Yle: Entinen Teboil-kauppias kertoo Oy Teboil Ab:n asemien tuottojen menevän Ukrainan sodan rahoittamiseen

Teboil kertoi viime vuonna ryhtyvänsä monipuolistamaan huoltoasematoimintojaan myös sähköautojen latauspalveluilla.

– Maailma muuttuu jatkuvalla tahdilla ja niin muutumme mekin, eli Teboil monipuolistuu nyt sähköisissä merkeissä. Joulukuun alussa sähköautoilijat pääsevät hyödyntämään uutta, poikkeuksellisen nopeaa latauslaitetta. Auto latautuu samalla, kun ennättää juoda kupillisen kahvia. On hienoa päästä aloittamaan yhteistyö alan ammattilaisten kanssa, Teboilin huoltoasema- ja automaattiliiketoiminnan johtaja Mikko Rauhanen kertoi Oy Teboil Ab:n tiedotteessa loppuvuodesta 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?