Tavalliset suomalaiset kertovat syyt, miksi käyvät yhä Teboililla – yksi tankkaajista pyysi anteeksi

Kaikki vastaajat vaikuttivat olevan hyvin tietoisia Teboilin vahvasta Venäjä-yhteydestä, vaikka aiheesta ei heiltä suoraan kysyttykään.

Boikotit vaikuttavat purevan, mutta kaikki tankkaajat eivät suinkaan ole silti Teboileilta kadonneet. Kuvituskuva.

29.3.2022 9:52

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi laajan kansalaisboikotin kohteeksi joutuneen venäläisomisteisen öljy-yhtiö Oy Teboil Ab:n asemat ovat hiljentyneet, mutta eivät täysin.

Asia selvisi Ilta-Sanomien maanantaina tekemän huoltoasemakierroksen yhteydessä, jossa kysyimme kaikkiaan kuudelta pääkaupunkiseudun Teboil-asemilla autoaan tankanneelta henkilöltä, miksi he valitsivat tankkauspaikakseen juuri Teboilin.

Kukaan vastanneista ei halunnut esiintyä nimellään tai kuvallaan jutussa.

Lue lisää: Oy Teboil Ab pyysi sanomalehti Kalevaa korvaamaan sota-sanat Venäjälle ystävällisemmillä termeillä

Sopiiko kysyä miksi tankkaat Teboililla?

– Dieseliä ostan kun tarvitsen ja siihen ei ole muilla sanomista. Ei paljon kiinnosta muu, kertoi vantaalaisella Teboil-asemalla Audiaan tankannut Jari-Pekka, 24.

Samalla asemalla tankkasi myös nelikymppinen Johanna.

– Ei tämä halvin ole, se ottaa suoraan sanottuna päähän. Minulla on Teboilin alennuskortti ja Teboil sopii minulle. En ala muuttamaan omia menojani yhtään minkään vuoksi.

Lue lisää: Palkittu Teboil-yrittäjä boikotoinnista: Huoli työpaikoista suuri

Espoon puolella suurin mainosteipein varustettua kuorma-autoa Teboililla tankannut Hannu puolestaan kertoi Jari-Pekan tapaan, ettei asia yksinkertaisesti kiinnosta.

– Ei suoraan sanoen kiinnosta tuommoiset kysymykset. Tämä on työnantajan auto ja sitä laitetaan mitä työnantaja päättää. En ole syyllinen mihinkään.

Vaaleaan Skodaan 95E10-bensiiniä valuttanut Abdul, 35, alkoi sen sijaan yllättäen pyydellä anteeksi.

– Tiedän, tiedän, että Venäjä on paha. Mutta bensa on aivan loppu, on pakko tankata. Menen ensi kerralla Nesteelle. Pyydän anteeksi, että tankkaan. Olen Suomen puolella aivan varmasti, vannon, voin vannoa.

Lue lisää: Valtio muutti polttoaine­linjaustaan: Teboililla ei ole enää pakko tankata

Viimeisenä kysymykseen tankkauspaikan valinnasta vastasi Anna, 48:

– Pitää tankata niin tankkaan. Tämä on matkan varrella ja kotikasvatusasia.

Kaikki haastattelupaikoiksi valikoituneet Teboil-asemat sijaitsivat alueilla, joilta löytyi myös muihin ketjuihin kuuluvia polttoaineasemia.

Kaikkiaan pääkaupunkiseudun Teboil-asemien mittarikentät vaikuttivat melko hiljaisilta ja asiakkaiden ilmaantumista pumpuille joutui useilla asemilla odottelemaan.

Haastatteluun valittiin ainoastaan tankkaavia henkilöitä, ei esimerkiksi lounas- tai myymäläasiakkaita.

Oy Teboil Ab:n omistaa Venäjän presidentinhallintoon vahvasti kytkeytyvä öljyjätti Lukoil. Teboilin pääjohtaja on venäläinen Lukoil-veteraani Aleksei Moskalenko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?