Tiedemiehet kertoivat uudesta ratkaisusta: sähköautojen akut latautuvat täyteen jopa sekunneissa

Sähköauton akuston lataaminen voi onnistua yhtä nopeasti kuin bensiinitankin täyttäminen, tutkijat uskovat. Ratkaisu on kvanttitekniikassa.

29.3.2022 8:32

Sähköautojen vastustajat mainitsevat yleensä perusteikseen lataamisen kuluvan pitkän ajan ja lyhyen toimintamatkan.

Etelä-Koreassan perustieteiden instituutin (IBS) tutkijat Juyeon Kim, Dario Rosa ja Dominik Šafránek kertovat Physical Review Letters -julkaisussa laskelmistaan, joiden perusteella lataamisaika ei enää olisi minkäänlainen ongelma.

Artikkeli pohjautuu puhtaasti teoreettisiin laskelmiin, mutta kvanttiakku latautuisi noin 200 kertaa nykyisiä akustoja nopeammin, tutkijat arvioivat. Jos kvanttitekniikka saadaan valjastettua autojen lataamiseen, sähköautojen pikalatausaika voi lyhentyä 30 minuutista yhdeksään sekuntiin. Kotona lataamiseen kuluva kymmenen tunnin odottelu voi lyhentyä kolmeen minuuttiin, tutkijat uskovat.

Kvanttifysiikka tarjoaa ratkaisun, jossa kaikki akun kennot ladataan kerralla, mikä nopeuttaa prosessia ratkaisevasti.

Lue lisää: Suuri kauppaketju jakaa yhä ilmaista energiaa sähköautoihin – ”Osa käyttäjistä toivoo, että lataaminen olisi maksullista”

Lue lisää: Sähköauton toimintamatkasta katoaa kylmällä jopa 40 prosenttia – riitoja on luvassa, kun käytetyt tulevat markkinoille

Tohtori Dario Rosan mukaan "seuraukset voivat olla kauaskantoisia, ja kvanttilatauksen vaikutukset voivat ulottua paljon pidemmälle kuin sähköautoihin ja kulutuselektroniikkaan. Rosa mainitsee esimerkkinä fuusiovoimalat.

Lue lisää: Sähköautojen langatonta lataamista testataan Vantaalla

Toinen kirjoittaja tohtori Dominik Safránek muistuttaa, että kvanttiteknologiat ovat vielä lapsenkengissään, ja on vielä pitkä matka ennen kuin kuluttajat voivat ottaa nämä menetelmät käyttöön.

Lue lisää: Moottori-lehti ajoi 9 000 euron sähköautolla 519 kilometriä Helsingistä Kiuruvedelle – tuskalliseen matkaan kului käsittämättömät 15 tuntia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?