Suomen teillä lentävät nyt kivet ja hiekka – näin voit pienentää kallista tuulilasivahinkoa

Talven jäljiltä ajoradalle jäänyt hiekoitus ja tienpinnasta irtoava kiviaines tuottaa nyt runsaasti kiveniskemiä tuulilaseihin.

Nollan ympärillä vaihtelevat talvilämpötilat edellyttävät tavallista runsaampaa hiekoitusta, mikä taas kasvattaa tuulilasivaurioiden riskiä entisestään.

13.3.2022 11:00

Kevätauringon paiste sulattaa parhaillaan myös Suomen autoteitä. Samalla teille jää talven jäljiltä suuret määrät hiekoitusta, joka sinkoaa helposti esimerkiksi edellä ajavan auton renkaista tuulilasiin.

Keväisin autokorjaamoilla nähdäänkin tästä syystä paljon kiveniskemätapauksia.

Lue lisää: Lasinpesunestettä saa nyt myös tervan hajuisena – miksi ihmeessä?

Iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa aina mahdollisimman pian, jos se vain on korjattavissa.

Näin iskukohta ei pääse laajenemaan ja riko koko lasia.

Lue lisää: Uusi ilmiö: Tuulilasi-lehti osti käytetyn Golfin autoliikkeestä 12 900 eurolla – ajoi koko koronakesän ja myi pois hyvällä voitolla

– Kiveniskemän bongaus ja korjautus ajoissa säästää autoilijalta merkittävän summan rahaa, ja mukavana bonuksena koko lasin vaihdon välttäminen on myös ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu. Viime vuonna korjasimme yli puolet korjaamoille tuoduista laseista niiden vaihtamisen sijaan, kertoo Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander.

Autoilijoiden on myös hyvä muistaa, että rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski.

Lue lisää: Automyyjä kertoo vaihtoauto­kantaa rasittavista helleongelmista – ”Tällainen tuulilasi on syytä vaihtaa”

Etenkin kevätauringon paistaessa pienikin iskukohta voi heijastaa valoa ja haitata näin ajonäkyvyyttä.

Lue lisää: Autoalalta varoitus pahimmillaan jopa kuolemaan johtavasta talviriskistä – lääkkeenä ilmaiset tarkastukset

Autoklinikan vinkit tuulilasi-iskemien korjaamiseen:

Suojaa kiveniskemä läpinäkyvällä teipillä

Syntynyt iskemä kannattaa suojata mahdollisimman nopeasti läpinäkyvällä teipillä. Näin lika ja kosteus eivät pääse vaurioon ja korjauskohdasta saadaan usein lähes huomaamaton.

Korjauta kiveniskemä pian

Alle kahden euron kokoinen kiveniskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa, mutta korjauttaminen kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti. Oman onnensa nojaan jätetty iskemä laajenee helposti halkeamaksi, johtaen lopulta koko tuulilasin vaihtoon.

Lasivakuutus kattaa kiveniskemän korjauksen

Mikäli ajoneuvon vakuutuspakettiin sisältyy lasivakuutus, kiveniskemän korjauttaminen on asiakkaalle veloituksetonta. Vakuutusyhtiö maksaa siis korjauksen kokonaisuudessaan. Kiveniskemän korjauttaminen ei myöskään edellytä vahinkoilmoituksen tekemistä vakuutusyhtiöön tai vaikuta bonuskertymiin.

Tarkkaile tuulilasin kuntoa aktiivisesti

Vaikka tuulilasissa ei olisi selkeästi näkyviä iskemiä, lasin kuntoa kannattaa tarkkailla aktiivisesti. Iskemä voi nimittäin jäädä herkästi huomaamatta, jos osumakohta sattuu sijaitsemaan esimerkiksi peilin takana, pyyhkimien alla tai lasipinnan alalaidassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?