Sähköautojen langatonta lataamista testataan Vantaalla

Sähköautojen langaton lataaminen edistyy Suomessa. Vantaalla testataan pian, kuinka ilman latauskaapeleita lataaminen sujuu.

Suomen johtaviin sähköautojen latausinfrastruktuurin tarjoajiin lukeutuva Destia ja israelilainen langattoman latausteknologian toimittaja Electreon testaavat ratkaisua valmistautuakseen liittämään Electreonin teknologian osaksi Destian sähköajoneuvojen latauspalvelua.

Yhtiöt ovat sopineet yhteistyöstä, jonka myötä ne testaavat aluksi langatonta latausratkaisua integroimalla Electreonin langattoman järjestelmän kaupallisesti saatavilla olevaan sähköautoon. Näin sähköajoneuvoja käyttävät yritykset pääsevät kokemaan langattoman latauksen hyödyt käytännössä. Destia tarjoaa sähköajoneuvojen latausratkaisuja yrityksille ja ammattiliikenteenharjoittajille. Sen asiakkaita ovat muun muassa linja-autoyhtiöt, logistiikkayritykset, autonvalmistajat ja taksiyritykset.

Langattomassa staattisessa latauksessa ja sähköisissä tiejärjestelmissä – eli teissä, joilla sähköajoneuvot voivat latautua ajon aikana – nähdään potentiaalia erityisesti ammattiliikenteen kannalta. Sähköisten tiejärjestelmien eduiksi voi laskea myös, että liikenteen päästöt vähenevät ja sähköajoneuvojen yleistyminen nopeutuu.

– Langaton lataus sekä tiet ja varikkoalueet, joilla autot latautuvat ajon tai levon aikana, tarjoavat hienoja mahdollisuuksia erityisesti ammattiliikenteen harjoittajille. Langaton lataus voi parantaa tehokkuutta mahdollistamalla esimerkiksi rekkojen tai jakeluautojen latauksen samalla kun niitä lastataan tai taksien latauksen niiden liikkuessa taksijonossa asiakkaita odottaessa. Tämän teknologian testaus on ensimmäinen askel kohti sen käyttöönottoa. Sähköajoneuvojen latausinfran toimittajana odotamme innolla, miten Electreonin langaton latausteknologia täydentää meidän latauspalveluamme, sanoo Destian sähkölatausyksikön päällikkö Jere Jokinen tiedotteessa.

Lue lisää: Koska autojen langaton lataaminen yleistyy? Voisiko sähköauton lataamista nopeuttaa suurtehokondensaattorilla?

Sähköautoilevan kansalaisen pitää odottaa langatonta lataamista vielä tovi. Autotekniikan suomalaiset asiantuntijat kertoivat Ilta-Sanomille syksyllä 2020, että langattomia latauslaitteita ei ole vielä markkinoilla, joten niiden hintoja on vaikea arvioida. Esimerkiksi BMW:llä langaton lataus on ollut testikäytössä Saksassa vuodesta 2018 ja Yhdysvalloissa syksystä 2019 alkaen. BMW:n langaton latauslaite lataa vain 3,7 kW:n teholla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?