Näin Avtovazin johtaja uhosi upouuden Lada-mallin lanseeraustilaisuudessa vielä viikko sitten – lopputulos olikin täysi katastrofi

Venäjän hyökkäyspolitiikka sotki Ladan mallilanseerauksen täysin. IS yritti soittaa Lada-tehtaalle.

Ladan uutuus on viime viikolla lanseerattu uusi Vesta. Mallia ei kuitenkaan voida enää valmistaa, sillä Vestan valmistuksessa tarvittavia kriittisiä osia ei toimiteta Venäjälle.

”Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen tunnustaminen voi johtaa uusiin sanktioihin, mutta ne eivät vahingoita (Lada-merkkiä valmistavaa) Avtovazia millään tapaa”.

Näin uhosi vielä reilu viikko sitten Ladan ranskalainen toimitusjohtaja Nicolas Maure uusitun Vesta-mallin ensiesittelytilaisuudessa Udmurtiassa, kertoo muun muassa Venäjän suurin autolehti Za Rulom.

Lue lisää: Uusien Ladojen hinnat Venäjällä räjähtivät vain vuorokaudessa – tässä ovat nyt koko Lada-historian kovimmat hinnankorotukset

Maure arvioi tuolloin paikalliselle lehdistölle, että lännen mahdollisten pakotteiden takia Ladan kysyntä sen kuin vain kasvaa.

– Keskustelimme äskettäin Udmurtian kuvernöörin kanssa siitä, että voimme nähdä kansallisen ylpeyden kasvun, mikä rohkaisee kansallisten tuotteiden kulutuksen kasvuun. Tässä tapauksessa Ladasta tulee autoalan venäläisin tuote – sillä on korkein lokalisointitaso kaikista Venäjällä toimivista autonvalmistajista, Maure sanoi tilaisuudessa.

Toimitusjohtaja lisäsi vielä, että Lada Vestan uusi hieno kasvojenkohotusmalli on kehitetty kokonaan Venäjällä, ja että Avtovaz investoi uudistetun Vestan mainostamiseen ja myyntiin noin seitsemän miljardia ruplaa.

Lue lisää: Venäjän suurin autolehti ennakoi maan autoteollisuudelle suuria vaikeuksia – eskaloituva tilanne vaikuttaisi myös Suomeen

Sitten toimitusjohtajan viimeviikkoisen puheen ruplan kurssi on romahtanut, Lada-malliston hinnat räjähtäneet taivaisiin ja tehtaat seisautettu.

Käytännössä tuotanto on jouduttu ajamaan kokonaan alas ainakin yhtiön Moskovan tehtailla.

Lisäksi Avtovazin tehtaat pystyvät komponenttipulan ja pakotteiden vuoksi valmistamaan enää teknisesti vanhanaikaisia, joskin sinänsä etenemiskykyisiä Niva-malleja.

Lue lisää: Venäläisiltä kysyttiin, kuinka paljon auton pitää maksaa, jotta sitä voi sanoa luksustuotteeksi – tällainen oli lopputulos

Avtovazin kansainvälinen osasto ja lehdistöpalvelu eivät vastanneet Ilta-Sanomien eilen ja tänään tekemiin yhteydenottoihin.

Venäläiset puhelinnumerot vaikuttivat kuitenkin soivan kännykässä normaalisti.

Lada Vesta on Avtovazin vuodesta 2015 alkaen valmistama alemman keskiluokan automalli. Sen edeltäjiä ovat olleet Lada Priora sekä Suomeenkin aikoinaan tuotu Ladan 110-mallisto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?