Yli 30 katalysaattoria varastanut sai ehdollisen vankeustuomion – mies antoi sahan soida oman asuintalonsa parkkipaikalla

Puukkosahalla katalysaattoreita irrotellut 38-vuotias mies tuomittiin kahdeksan kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Tuomio tuli 31 katalysaattorivarkaudesta.

Katalysaattoreita varastanut mies oli tutustunut romumetallibisnestä harjoittavaan yrittäjään, jolle hän myi huomattavan osan saaliistaan.

3.3.2022 12:24

Akkukäyttöisellä sahalla ja tunkilla askaroinut mies jäi rysän päältä kiinni joulukuussa 2020 lahtelaisen kerrostalon pihassa. Kyse oli talosta, jossa hän itse asui tuolloin.

Aamuyöllä kello neljän ja viiden välillä yksi talon asukkaista lähti ulkoiluttamaan koiraansa, kun hän kuuli sähkösahan ääniä pihassa. Hän soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti, että talon pihassa tapahtuu jotain outoa.

Kohta soittaja tunnistikin auton alla puuhailevan miehen samassa talossa asuvaksi naapurikseen, joka kertoi korjaavansa autoaan, vaikka tekikin remonttia hieman outoon kellonaikaan.

Hätäkeskuspuhelu sai uuden käänteen, sillä naapuri soitti uudelleen ja ilmoitti, että kyse olikin sekaannuksesta, eikä paikalle tarvinnutkaan tulla.

Myöhemmin samana päivänä kuitenkin tapahtumien oikea laita selvisi ja poliisi sai tiedot katalysaattorisahurista. Mies ehti kuitenkin vielä tehdä seuraavan kuukauden aikana parikymmentä varkautta.

Katalysaattoreita lähti noin 20 erimerkkisestä autosta, mm. Hondasta, Volvosta, Mercedes-Benzistä, Opelista, Ford Mondeosta ja Mazdasta.

Lue lisää: Katalysaattorivarkauksien määrä räjähti – kotimaisetkin rikolliset heränneet, kiikarissa etenkin kaksi merkkiä

Tuomittu tunnusti osan rikoksista. Katalysaattorivarkaudet tuomittu teki kahdeksan kuukauden aikana. Tuomiossa oikeus otti huomioon tekojen toistuvuuden ja suunnitelmallisuuden. Mies selvisi ehdollisella tuomiolla, koska häntä ei ollut tuomittu aiemmin rikoksista. Hän myi suurimman osan saaliistaan Tuusulassa tuolloin romumetallia ostaneelle miehelle 100–250 euron kappalehinnalla.

Lue lisää: Katalysaattoreiden arvometallit kiinnostavat varkaita – viitteitä myös autoilijoiden huijauksista

Ostaja osoittautui luotettavaksi eikä epäillyt, että kyse oli varastetuista katalysaattoreista. Ostaja ei ollut edes kysellyt katalysaattoreiden alkuperää.

Miesten yhteistyöstä oikeudessa oli näyttönä viestittelyä ja yrittäjän kirjoittamia kuitteja.

Oikeuden näkemys oli, että romuyrittäjän olisi pitänyt käsittää, että laitteet oli todennäköisesti hankittu anastamalla. Teko täytti käräjäoikeuden mukaan kätkemisrikoksen tunnusmerkistön.

49-vuotias romuyrittäjä tuomittiin 20 kätkemisrikoksesta kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden perusteluiden mukaan yksittäisinä tekoina hän olisi selvinnyt sakkotuomiolla, mutta rikosten lukumäärän ja toistuvaisuus toivat ehdollisen tuomion.

Tuomitun on maksettava katalysaattorinsa menettäneille noin 13 000 euron korvaukset.

Valtio maksaa tuomittujen oikeudenkäyntikulut. Sahurin osalta kulut ovat noin 3 500 euroa ja yrittäjän kulut ovat noin 1 000 euroa.

Käräjäoikeuden torstaina antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää: Kahden miehen kyydistä löytyi kymmenen katalysaattoria

Lue lisää: Kansanedustajat: Tällä tavalla vaikeutetaan rahantekoa varastetuilla katalysaattoreilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?