Venäjän suurin autolehti: 35 000 henkilöä työllistävän Lada-tehtaan tuotanto romahtanut – Vain Nivaa pystytään enää valmistamaan itse

Jäljelle jäävä automatisoitu teollinen tuotanto Lada-tehtaalla uhkaa muuttua perinteisesti käsityökaluin tapahtuvaksi.

Jo vuodesta 1978 valmistettu Niva on Lada-malliston ainoa brändi, jota voidaan valmistaa ilman läntisiä osia.

Ladan tuotanto Venäjällä on nyt pahoissa vaikeuksissa, kertoo maan suurin autolehti Za Rulom.

Esimerkiksi Avtovazin Moskovan tehdas on nyt pysäytetty ja muualla tuotantoa yritetään järjestellä uudelleen.

Lue lisää: Uusien Ladojen hinnat Venäjällä räjähtivät vain vuorokaudessa – tässä ovat nyt koko Lada-historian kovimmat hinnankorotukset

Tehtaiden vaikeudet johtuvat länsikomponenttien puutteesta ja lännen katkaisemasta yhteistyöstä. Länsiosia tarvitaan Ladalla erityisesti Ladan Granta, Vesta, Largus ja XRAY-mallien tuottamiseen.

Za Rulomin haastattelemat venäläisasiantuntijat pitävät todennäköisenä, että kokoonpanolinjalle voivat näin ollen jäädä vain maastoautot Niva Legend ja Niva Travel, joissa kummassakin käytetään vain pieniä määriä kriittisiä länsiosia.

Osa Niva-mallien valmistukseen tarvittavista osista voidaan Za Rulomin mukaan korvata paikallisilla osilla ja osasta elektronisia komponentteja voidaan luopua kokonaan.

Lue lisää: Venäjän suurin autolehti ennakoi maan autoteollisuudelle suuria vaikeuksia – eskaloituva tilanne vaikuttaisi myös Suomeen

Lehti kuitenkin arvioi, että jopa Nivan tuotanto voi olla kaikesta huolimatta vaikeaa, sillä myös itse tehtaan tuotanto-ohjaus ja muut järjestelmät toimivat Renault-konsernin alla.

”Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten Renault-konserni käyttäytyy uudessa tilanteessa, mutta kotimaisella valmistajalla on epäilemättä edessään vaikeita aikoja”, Za Rulom summaa tilanteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?