Teboil-kauppiaat ry:n hallitus kokoontuu kriisikokoukseen – IS:n havaintokierroksella pumpuilla ei asioinut kukaan

Teboilin omistava venäläinen Lukoil on joutunut aiempien boikottien vuoksi poistumaan esimerkiksi Viron vähittäiskauppamarkkinoilta.

Jos boikotti iskee Teboil-ketjuun kovaa, voi tuloksena olla jopa asemien sulkemisia. Oy Teboil Ab on Suomen toiseksi suurin öljy-yhtiö. Teboil-huoltoasemat toimivat kauppiasvetoisesti ja niistä vastaa Teboilin kanssa yhteistyötä tekevä kauppiasyrittäjä.

28.2.2022 11:17

Venäjän toiseksi suurimpaan yritykseen eli öljy-yhtiö Lukoiliin vahvasti kytkeytyvän Teboil-ketjun suomalaisilla kauppiasyrittäjillä on nyt suuri hätä.

Useat eri etujärjestöt ovat kertoneet irtisanoneensa jäsenistönsä Teboil-yhteistyösopimukset, minkä ohella myös suuri määrä yksityishenkilöitä ja yrityksiä on ilmoittanut lopettaneensa tankkaamisen Teboil-ketjuun kuuluvilla asemilla.

Tuoreimpina esimerkkeinä Motonet ja Varaosamaailma ovat poistaneet Teboil-tuotteet tänään valikoimastaan kokonaan ja jäädyttäneet myös liikepaikkayhteistyönsä.

Lue lisää: Myös Autoliitto liittyy Teboil-boikottiin – näin loppuu lähes 130 000 suomalaista kattava alennusyhteistyö

Ilta-Sanomat vieraili sunnuntai-iltana pikaisesti neljällä eri Teboil-asemalla Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kaksi asemista oli Teboil Express -automaattiasemia, jotka olivat vierailuhetkellä täysin autioita.

Myöskään auki olleilla palveluasemilla ei näkynyt lainkaan tankkaajia, mutta muutamia kahvi- ja päivittäistavaraostoksilla olleita asiakkaita oli kuitenkin liikkeellä.

Teboil-kauppiaat ry:n puheenjohtaja Pekka Haapalainen kertoo Ilta-Sanomille tilanteen olevan nyt paitsi vakava ja tuskaisa, myös yhä hyvin epäselvä, minkä vuoksi kauppiasyhdistyksen hallitus kokoontuu tänään kriisikokoukseen.

– Kokouksessa katsotaan missä nyt ollaan ja mitä tämä meille tarkoittaa, Haapalainen sanoo.

Minkälaisia vaikutuksia boikotilla on viikonlopun aikana ollut?

– Kokonaisuudesta en pysty sanomaan mitään, mutta se on tiedossa, että suuria asemakohtaisia eroja on. Esimerkiksi omalla asemallani Itä-Helsingissä boikotti on näkynyt. Osa asiakkaista on siihen lähtenyt, mutta toisaalta on myös iso osa jotka ovat ymmärtäneet meitä yrittäjiä.

Lue lisää: Karavaanarit lopettavat yli 30 vuotta kestäneen Teboil-yhteistyön – syynä Venäjän tunkeutuminen Ukrainaan

– Isoin asia on nyt kauppiaan kannalta julkisuuskuva. Eli se, miten asiakkaat meitä ymmärtävät. Boikotointi aiheuttaa yrittäjille valtavaa tuskaa, joka heijastuu myös yrittäjien perheisiin ja työntekijöihin. Ukrainan tilanne on hirveä, mutta me kauppiaat olemme siihen syyttömiä. Tilanne on sietämätön.

Onko mahdollista, että Teboil-yrittäjät vaihtavat ketjua jos tilanne menee mahdottomaksi?

– Tätä asiaa ei ole meillä sen enempää spekuloitu. Jos jotain voi sanoa, niin se on varmasti tapauskohtaista. Osa yrittäjistä omistaa kiinteistönsä itse, mutta valtaosa on vuokralla Teboilin omistamalla kiinteistöllä.

Minkä viestin Teboil-kauppiaat haluavat nyt lähettää suomalaisille?

– Meidän ajatuksemme ovat Ukrainassa, ja jatkamme toimintaa niin hyvin kun pystymme. Toivomme, että boikotointia ei suunnata nyt vääriin kohteisiin.

Lue lisää: Myös valtio harkitsee Teboil-boikottiin liittymistä – selvitys hallitukselle kello 17

Juridisesti Teboil-kauppiailla ei ole suoraa kontaktia venäläiseen Lukoiliin.

Oy Teboil Ab on kuitenkin sataprosenttisesti Lukoilin omistuksessa. Lukoil on Gazpromin jälkeen Venäjän toiseksi suurin yritys ja vahvassa kytköksessä presidentti Vladimir Putinin hallintoon.

Huomioitavaa on, että Teboilien Suomessa myymät polttoaineet eivät tule sellaisenaan suoraan Venäjältä, vaan yhtiö ostaa ne muun muassa Suomen lainsäädännön biokomponenttivelvoitteiden vuoksi Nesteen jalostamolta.

Oy Teboil Ab on Suomen toiseksi suurin öljy-yhtiö, joka vastaa vuoden 2019 tilinpäätöstietojen mukaan 15,6 prosentista Suomen bensiini-, 28,8 %:sta dieselöljy-, 37,7 %:sta kevyestä polttoöljy-, 45 %:sta raskaasta polttoöljy-, 40,1 %:sta nestekaasu- ja 25,5 %:sta voiteluainemyynnistä.

Lue lisää: Myös valtio harkitsee Teboil-boikottiin liittymistä – selvitys hallitukselle kello 17

Kolme liiketoimintayksikköä

Oy Teboil Ab:n liiketoiminta on jaettu kolmeen yksikköön, joista huoltoasema- ja automaattiliiketoiminta vastaa noin 450 liikepaikan huoltoasema-, automaatti- ja ammattiliikenteen D-automaattiverkostosta sekä yhtiön asiakaskorteista.

Lisäksi Teboilin suoramyyntiliiketoiminta vastaa polttoöljyjen ja dieselin yritys- ja tukkumyynnistä, lämmitysöljyn kuluttajamyynnistä sekä nestekaasumyynnistä. Teboil-voiteluaineliiketoiminta puolestaan vastaa moottoriajoneuvoissa, työkoneissa ja teollisuudessa käytettävien Teboil-voiteluaineiden markkinoinnista.

Euroopassa Lukoil on joutunut aiempien boikottien vuoksi myymään polttoaineasemiaan ja asemaketjujaan sekä poistumaan joiltakin markkinoilta jopa kokonaan.

Öljy-yhtiö Teboil keräsi Neuvostoliiton suuruuden aikoina huomiota rakentamalla pieniinkin suomalaistaajamiin poikkeuksellisen suurilla tankeilla varustettuja huoltoasemia, jotka sijaitsivat usein myös itärajan läheisyydessä tai muuten tärkeillä sotatoimiväylillä.

Oy Teboil Ab omistaa yhä suurimman osan Teboil-asemien rakennuksista, laitteista ja kiinteistöistä.

Teboilin kauppiasyrittäjät ovat itsenäisiä yrittäjätoimijoita, jotka saavat Teboil-ketjusta myytäviä tuotteita sekä tukea muun muassa markkinointiin, konsepteihin, logistiikkaan ja yrittäjyyteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?