Käytetyn tuonti-Mersun ostaneelle selvisi yllättäen, että hän ajelikin Saksan poliisin entisellä autolla

Käytettynä maahan tuoduista autoista on saatavilla historiatiedot, jos kuluttaja jaksaa paneutua asiaan. Joskus paneutuminen tuo mukanaan yllätyksen.

Auton rekisteritiedoilla kuluttaja sai selvitetyksi, että aiemmin hänen ostamansa Mercedes-Benz oli ollut Saksan poliisivoimien käytössä.

28.2.2022 6:53

Lämpimässä hallissa seisovaan tuontiautoon luotu ensikatse voi olla niin järisyttävä kokemus, että historiatietojen perkaaminen onkin toisarvoista ja saman tien käydäänkin allekirjoittamassa kauppakirja.

Ensi-ihastuksen jälkeen kannattaa sittenkin vielä selvitellä auton tietoja, jottei kävisi kuten kävi päijäthämäläiselle autonostajalle, joka tutki ostamansa Mercedes-Benz E220d -henkilöauton historian vasta jonkin ajan kuluttua kaupanteosta.

Hinta ja auton ikä olivat kohdillaan. Kaupat tehtiin kesällä 2020. Mersu oli otettu käyttöön 2017 ja sillä oli ajettu 129 000 kilometriä. Kauppahinnaksi tuli 30 199 euroa.

Kuluttajalle kerrottiin, että kyse oli Saksasta tuodusta autosta. Hänelle oman kertomansa mukaan vakuutettiin, ettei autoa ollut kolaroitu.

Kuluttajalle selvisi korjaamolla, että auto oli kauttaaltaan ylimaalattu. Maalipinta oli jopa kaksi kertaa paksumpi kuin tehtaalta lähteneen auton maalipinta.

Kuluttaja epäili luonnollisesti kolaria. Järisyttävä tieto selvisi auton historiatietoja kaivelemalla: Mersu olikin ollut Saksan poliisin käytössä.

Sinikeltaisin värein maalatusta ja poliisitunnuksin liikenteessä olleesta autosta löytyi useita valokuvia erilaisista tilanteista.

Ylimaalauksen vuoksi kuluttaja arveli, ettei auton koritakuu olisikaan enää voimassa, ja näin ollen maalaus vaikuttaisi auton jälleenmyyntiarvoon. Kuluttaja arveli maksaneensa autosta 20 prosenttia liian kovan hinnan.

Omistaja vaati myyjäliikkeeltä 6 000 euron korvausta. Vaatimus perustui auton historiaan ja takuun voimassaoloon.

Lue lisää: Suurlähetystön loistobemarin itselleen huutanut tuuletti liian aikaisin – kaupasta koituikin roima tappio

Kuluttaja ei olisi Mersua ostanut, jos hän olisi tiennyt, millaisessa käytössä se oli ollut.

Myyjäliike kiisti vaatimuksen ja väitti, ettei sillä ollut tietoa auton historiasta. Myynti-ilmoituksessa tuontimaaksi kerrottiin Saksa.

Määritelmän mukaan kolariautosta on kyse, jos auto on epäasiallisesti korjattu tai vakuutusyhtiön lunastama, myyjäliike valisti kuluttajaa.

Myyjä muistutti, ettei viitteitä kolarista ollut, ja lisäksi auto oli maalattu ammattitaitoisesti. Auton arvoon vaikuttavia virheitä maalipinnasta löytynyt.

Myyjäliike ei kertonut kuluttajalle, että autosta oli maalattu kauttaaltaan poliisien ajoneuvojen sinikeltaiset värit piiloon.

Kuluttajariitalautakunta ratkaisi kiistan tammikuun kokouksessaan käytyään lävitse osapuolten kertomukset kaupasta.

Auton mahdolliset kärsimät kolarit painoivat kuluttajaa. Hän epäili, että myyjäliike jätti tiedot kertomatta. Näyttämättä jäi, että Saksan poliisi olisi työssään rutannut autoa, joten myyjä ei siltä olisi antanut virheellistä tietoa.

Lautakunta piti selvänä, että auto oli maalattu uudelleen ja että auto todella oli ollut poliisin ajoneuvona. Kuluttajan autosta saamat valokuvat täsmäsivät rekisteritietojen kanssa.

Maalipinnan osalta lautakunta muistutti, että jälleenmyyntiä varten autoja maahantuovan yrityksen voi edellyttää olevan tietoinen maalipinnan selvästä poikkeavuudesta.

Auton mahdolliset kärsimät kolarit painoivat kuluttajaa.

Lautakunta muistutti, että kyse oli varsin uudesta ja kalliista autosta, jonka maalipinnasta kuluttajan olisi pitänyt saada tieto.

Tieto olisi ollut kuluttajalle tärkeä, ja sen kertomatta jättämisellä saattoi olla vaikutusta kauppaan. Autossa oli virhe kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla, lautakunta totesi.

Lue lisää: Aukoton huoltohistoria oli reikiä täynnä – Mersun ostaja jäljitti oikeita tietoja Saksasta asti

Kuluttaja vetosi myös koritakuuseen, joka ei olisi enää voimassa. Kuluttaja ei kuitenkaan osoittanut, mikä takuu ei ollut voimassa ja millä perusteella niin oli.

Lautakunnan ratkaisun mukaan siinä tapauksessa, että jos mahdollinen takuunalainen korjaus evätään maalipinnan paksuuden perusteella, niin myyjäliikkeen tulee maksaa korjaus.

Lue lisää: Kuluttaja korjasi Audin valojen kosteusongelmaa porakoneella – reiät umpion rakenteissa maksoivat lähes kymppitonnin

Kuluttaja ei esittänyt mitään selvitystä väitteelleen, jonka mukaan maalipinnan vuoksi auton arvo olisi laskenut 20 prosenttia.

Lautakunta suositti, että myyjäliike maksaa asiakkaalle tiedonantovirheen vuoksi tuhat euroa. Summa perustuu arvioon, jossa otettu huomioon auton ikä, kauppahinta ja ajetut kilometrit.

Lue lisää: Kuluttajan verenpaine nousi, kun hän alkoi poimia Teslan talvirenkaita suojapusseista – autokauppiaan vannekikkailu paljastui

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?