Mies napsi puukkosahalla yli 30 katalysaattoria – tunkilla ilmaan ja saha soimaan, kohteina noin 20 eri automerkkiä

Lähes kaikki yleiset automerkit joutuivat noin 40-vuotiaan miehen käsittelyyn, kun hän vei ajoneuvoista katalysaattorit.

Katalysaattorit kiinnostavat varkaita arvokkaiden jalometallien takia.

Suomessa pitkään asunut ulkomaalaistaustainen mies sai torstaina syytteet Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa 31 katalysaattorivarkaudesta.

Hän myi monet varastamistaan katalysaattoreista romumetallia ostavalle noin 50-vuotiaalle yrittäjälle. Häntä syytetään kätkemisrikoksista.

Käräjäoikeus käsitteli rikosvyyhdin torstaina.

Katalysaattorisahuri asuu Lahdessa ja hän teki rikoksensa pääasiassa kotikentällään, mutta muutaman keikat veivät miehen Tuusulaan, Heinolaan ja Mäntsälään.

Itse laitteen varastaminen auton alta kävi vauhdilla. Työvälineinä miehellä olivat omien käsiensä lisäksi puukkosaha ja tunkki.

Tunkilla mies ähelsi autoa sen verran ylös, että saattoi laittaa sahan soimaan, ja kohta käsissä oli arvometallia sisältävä värkki autosta.

Yhden kerran parkkipaikalla työntouhussa ollut sahuri tuli yllätetyksi, kun paikalla sattui aamuvarhaisella liikkunut henkilö. Hän otti yhteyttä poliisiin, mutta mies pääsi tuolloin livahtamaan. Tästä tapaamisesta kuitenkin poliisi pääsi koko varkausvyyhdin jäljille.

Todisteina kaksikon välisistä bisneksistä oli kuitteja, jotka osoittivat, että yrittäjä oli ostanut katalysaattorit sahurilta. Miesten välistä viestittelyä oli myös todisteena kaupoista.

Lue lisää: Katalysaattorivarkaudet jatkuvat – etenkin kaksi automallia roistojen kiikarissa

Katalysaattorit varastanut myönsi osan teoista. Ostaja kiisti tienneensä mitään katalysaattorien alkuperästä, mutta myönsi ostaneensa niitä. Häntä syytettiin noin 20 kätkemisrikoksesta.

Katalysaattoreita syytetty sahasi noin 20 erimerkkisestä autosta. Kohteina olivat mm. Hondat, Volvot, Mersut, Opelit, Fordit ja Mazdat.

Auton omistajalle joissain tapauksissa varkaudesta koitui jopa lähes 2 500 euron vahingot. Yrittäjä maksoi katalysaattoreista sahurille noin 100–300 euroa.

Lue lisää: Poliisi varoittaa: autoista varastetaan nyt erityisesti yhtä asiaa

Lue lisää: Katalysaattoreiden arvometallit kiinnostavat varkaita – viitteitä myös autoilijoiden huijauksista

Valtaosa teoista ajoittui viime vuodelle, noin puolen vuoden jaksolle. Autot olivat pääasiassa pysäköityinä parkkipaikoilla.

Syyttäjä vaatii sahurille 8-10 kuukauden ja yrittäjälle 3-5 kuukauden ehdollista vankeustuomiota. Sahurilta vaaditaan lisäksi noin 14 000 euron vahingonkorvauksia.

Lue lisää: Kolmikko konttaili öisellä parkkipaikalla autojen alla –  poliisi sai kuulla erikoisen selityksen

Tuomio jutussa annetaan parin viikon kuluttua.

Lue lisää: Kansanedustajat: Tällä tavalla vaikeutetaan rahantekoa varastetuilla katalysaattoreilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?