Tuore selvitys väläyttää kilometrikorvausten epäämistä nastarenkaita käyttäviltä työntekijöiltä

Toistaiseksi on vielä epäselvää, olisiko rengasvalinnan ja matkakorvausten kytkeminen toisiinsa edes voimassa olevan lainsäädännön mukaista.

Helsingin kaupunki ottaa syksyllä käyttöön nastarengaskieltomerkin ensimmäisenä Suomessa. Kielto koskee kantakaupungissa sijaitsevaa kokeilukatua ja kestää vuoteen 2025.

11.2. 11:05

Helsingin kaupungin tuottama nastarenkaiden käytön rajoittamista tutkinut tuore selvitys nostaa esiin joukon keinoja, joilla nastallisten talvirenkaiden käyttöä voitaisiin rajoittaa ja vähentää.

Yksi erikoisimmista ja aiemmin juuri kuulemattomista rajoitustavoista on työasiamatkojen kilometrikorvaus, josta selvitys toteaa seuraavaa:

Lue lisää: Kitkarenkaiden suosio kasvaa – "Erityisesti lumisilla risteysalueilla tämä voi olla ongelma”

”Kaupungin omien toimihenkilöiden kitkarenkaiden käyttöä voidaan edistää edellyttämällä kitkarenkaiden käyttöä työasiamatkoilla kilometrikorvausten saamiseksi”.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöasiantuntija Milla Suden mukaan ajatus kilometrikorvausten epäämisestä on peräisin aiemmasta, jo päättyneestä laajasta tutkimusohjelmasta, jossa selvitettiin niin ikään nastarenkaiden käytön vähentämistä.

– Kyseessä oleva keino on nostettu yhtenä mahdollisena keinona esiin, mutta sitä ei ole viety eteenpäin.

Lue lisää: Traficom on kieltänyt näiden nastarenkaiden myynnin uhkasakon uhalla

Miksi?

– Syynä voi olla esimerkiksi valvonnan vaikeus.

Lue lisää: Helsinki aikoo kieltää nastarenkailla ajon yhdellä kadulla

Helsingin kaupunki suunnittelee parhaillaan nastarenkaiden käyttökieltokokeilua vuosille 2022-25.

Kieltoalueella ei lähtökohtaisesti saisi ajaa nastarenkailla, joitakin poikkeustapauksia lukuun ottamatta.

Lue lisää: Autoliitto varoittaa: Talvirenkaiden vaihto ei yksin takaa turvallisuutta –  kesärenkaiden pito alkaa heiketä jo plussakeleissä

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että kieltokokeilun tavoitteena on selvittää nastarengaskiellon vaikuttavuutta kitkarenkaiden yleistymiseen ja ilmanlaatuun sekä meluun.

Yhtä katua koskevalla kokeilulla on tarkoitus arvioida myös nastakiellon seurauksia, noudattamista ja tarkoituksenmukaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?