Traficom houkuttelee bensiini­autoilijoita rahallisella tuella

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kannustaa muuttamaan bensiinillä kulkevan auton kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. Muutostöitä Traficom tukee rahallisesti.

Autoilevia kansalaisia kannustetaan etanolin ja kaasun hyödyntämiseen. Yksityishenkilö voi hakea tukea heti sen jälkeen, kun muutos on hyväksytty muutoskatsastuksessa.

19.1. 11:30

Taustalla on fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen. Tukea Traficom voi myöntää 200 euroa, kun auto muunnetaan etanolikäyttöiseksi. Tuhat euroa saa, jos auto muunnetaan kaasukäyttöiseksi.

Muutostöille on asetettu aikahaarukaksi 1.1.2022-31.3.2023.

– Muuntotuen yhtenä edellytyksenä on, että muutos on tehty Traficomin määräyksen mukaisesti ja muutos on hyväksytty muutoskatsastuksessa 1.1.2022 jälkeen. Lisäksi tuen myöntämisen edellytyksenä on, että valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä, kertoo Traficomin asiantuntija Antti Hänninen tiedotteessa.

Tukea voi hakea yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset.

Lue lisää: Yle: Kaasuautoilijat törttöilevät viikoittain – lähtevät ajamaan kun letku on vielä lukittuna autossa

Lue lisää: IS ajoi kaasu-Škodalla 1 400 km: Kulutuslukema lähes naurettavan pieni – yksi ”piilokulu” kuitenkin vaanii

Kaasukonversion teko jätettävä ammattilaisille

Kun bensiinikäyttöinen auto muutetaan kaasu- tai etanolikäyttöiseksi, autoon lisätään toinen vaihtoehtoinen käyttövoima.

– Auto toimii muutosten jälkeen myös bensalla, joten vaihtoehtoisen käyttövoiman jakeluverkko ei rajoita käyttöä. Konversiosta ei tosin ole hyötyä, jos et voi tankata kuin hyvin harvoin sen mahdollistamaa vaihtoehtoista polttoainetta, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.

Helpoin tapa muuttaa auto etanolikäyttöiseksi on teettää muutos autokorjaamossa, jolloin ammattilainen vastaa muutoksen sopivuudesta kyseiseen moottoriin ja voi hoitaa muutoskatsastuksen.

– Jos haluaa itse tehdä muutostyöt, on hyvä tutustua Traficomin määräykseen, jossa kerrotaan muutoksen hyväksymiseen liittyvistä vaatimuksista. Ja kannattaa huomioida, että muutos voi vaikuttaa auton takuuseen eli se kannattaa tarkastaa ennen muutoksen tekemistä, Lahti sanoo.

Kaasukonversioiden tekeminen kannattaa jättää aina ammattilaisille.

– Kaikkien komponenttien ja asennustavan tulee täyttää tarkat turvallisuusvaatimukset, koska palava kaasu varastoidaan todella korkeaan paineeseen autossa. Kaasulaitteiston asennuksesta pitää olla tämän takia valtuutetun tarkastajan todistus muutoskatsastuksessa. Lahti tähdentää.

Lue lisää: Tuliteriä kaasuautoja saa sentään vielä – koeajossa esimerkki, jonka kaasutankilla pääsee paljon pidemmälle kuin bensalla

Lue lisää: Liki puolet auton hankintaa suunnittelevista pohtii sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista

Muuntotuen edellytykset

• Hakijan on oltava omistaja tai haltija

• Muutettava auto on henkilöauto

• Muuntotuki voidaan myöntää vain yhden kerran samasta henkilöautosta.

• Muuntotuki voidaan myöntää yhden kerran kalenterivuoden aikana yksityiselle henkilölle tai yritykselle.

• Kaasu- tai etanolikonversio on tehty Traficomin määräyksen mukaisesti ja muutoskatsastettu 1.1.2022 jälkeen.

• Liikenneasioiden rekisteriin tai Ahvenanmaan ajoneuvorekisteriin henkilöauton käyttövoimaksi merkitään kokonaan tai osittain kaasu tai ajoneuvon rekisteritietoihin tehdään merkintä sen soveltuvuudesta korkeaseosetanolille.

• Valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä.

• Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että tuen tarkoitus ja tavoitteet täyttyvät myös valtionavustuslain mukaisesti.

• Lue lisää ehdoista: Auton muuttaminen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?