HS: Kaduilla ja porraskäytävissä on alkanut näkyä erikoisia, sähköautojen lataamiseen liittyviä virityksiä

Yleisten kulkuväylien yli johtavat omat jatkojohtoviritykset voivat olla sekä sähköteknisesti vaarallisia että aiheuttaa myös kompastumisvaaran.

Sähköautoa ei pidä ladata aivan minkä tahansa kodin pistorasian kautta.

18.1.2022 10:37

Helsingin Sanomien julkaisemassa tuoreessa kuvassa kerrostalon porraskäytävästä näyttää kulkevan ladattavaa autoa kohti vievä kaapeli, johon on kytketty kadun varressa seisovan, sähköllä toimivan auton latauslaite.

Maassa on lunta ja kaapeli kulkee jalkakäytävän poikki.

Lue lisää: Tuhansien eurojen riita uudesta sähköautosta: Sulakekoko ei riittänyt ja lataaminen venyi yllättäen melkein vuorokauden mittaiseksi

Virta mustaan kaapelikelaan tulee selkeästi joko asunnosta, liiketilasta tai porrashuoneesta.

Kyseessä ei ole ainutkertainen tapaus, sillä myös HS:n haastattelema Helenin sähköisen liikenteen tuoteryhmäpäällikkö Päivi Linteri on pannut ilmiön merkille.

– Olen omalla asuinpaikkakunnallani törmännyt vastaavaan. Huolestuttavaa, että tällaista on, Linteri kommentoi.

Vastaavia virityksiä on nähnyt myös Ilta-Sanomien auto- ja liikennetoimitus.

Esimerkiksi Kirkkonummella ladattiin muutama kesä sitten autoa taloyhtiössä sijaitsevan asunnon ikkunan kautta, niin ikään jatkojohdolla.

Lue lisää: Bensa-auton pysäköiminen sähköauton paikalle johti riitaan – kuudenkympin maksu rapsahti lopulta kokonaan fossiiliautoilijalle

Mistään erityisen yleisestä ilmiöstä ei ainakaan vielä ole kyse, mutta töpseliautojen yleistyessä erilaiset kotipistoke- ja jatkojohtoviritykset lisääntyvät taatusti.

Tavallinen suko-kotitalouspistorasia ei kuitenkaan ole tarkoitettu jatkuvaan pitkäaikaiseen virransyöttöön, varsinkaan suurimmalla mahdollisella eli 16 ampeerin virralla.

Helsingin Sanomien julkaiseman kuvan näet tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?