Miesten tasa-arvo ry jyrähtää bensiinin ja dieselin hinnannoususta – ”Kohdistuu miehiin, miesten työllisyyteen ja miesten varallisuuteen”

Miesnäkökulmaa ajavan tasa-arvoyhdistyksen mielestä ilmastopolitiikan suunnitelman bensiinin ja dieselin hinnannousua koskevat sukupuoliarvioinnit ovat ammattitaidottomia ja asenteellisia.

Fossiilisten polttoaineiden hinnankorotusten on arvioitu iskevän enemmän miehiin kuin naisiin.

17.1.2022 13:36

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämä Ilmasto- ja energiastrategian sukupuolivaikutusten arviointi ei miellytä sukupuolten välistä tasa-arvoa miesten näkökulmasta ajavaa Miesten tasa-arvo MTA ry:tä.

Kyseinen sukupuolivaikutusten arviointi koskee muun muassa bensiinin ja dieselin hinnankorotusten vaikutuksia.

Lue lisää: Ministeriö on huolissaan mahdollisesti vääriin taskuihin päätyvistä bensiini- ja dieselrahoista

Samainen arviointi on myös yksi ympäristöministeriön keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman pohjapapereista.

”Suunnitelman liikennettä koskevassa osiossa esimerkiksi todetaan, sinänsä oikein, että liikenteeseen liittyvät toimialat ovat miesvaltaisia. Polttoaineiden hinnannousun kielteisten vaikutusten kohdistumista nimenomaan miehiin, miesten työllisyyteen ja miesten varallisuuteen, ei kuitenkaan tuoda suunnitelman sukupuolivaikutusten arvioinnissa esille lainkaan”, yhdistys lataa ministeriöille lähettämässä lausunnossaan.

Lue lisää: SOK on huolissaan bensiinin ja dieselin hintojen vaikutuksista 2,4 miljoonaan asiakasomistajaan –  ”kokonaiskustannus ylittänee jo miljardin euron rajan”

Tasa-arvoyhdistys näkee, että kun hinnankorotusten haittavaikutusten sukupuolittuneisuutta ei huomioida, ei siihen etsitä ratkaisujakaan.

Lue lisää: Yli 200 aseman SEO-ketju varoittaa bensiinin ja dieselin hinnannoususta – ”Liiketoiminta muuttuu kannattamattomaksi”

”Kuitenkin juuri näiden haittavaikutusten korvaaminen ja torjunta on kaikki kaikessa, jos Suomessa halutaan kehittää kansantaloudellisesti kestävällä tavalla ja positiivisessa hengessä ympäristöystävällisempää liikennettä. MTA pitää tärkeänä, että kun vaikutukset ovat näin sukupuolittuneita ja miesten kannalta vahingollisia, on polttoaineiden hintaan nostavista veronkorotuksista syytä pidättäytyä”.

Lue lisää: SAK haluaa bensiinin ja dieselin hintoja nostavan päästökaupan etenevän – ”päästöjen määrää vähentävä hintasignaali”

"Kaikesta näkee, ettei sukupuolivaikutusten arvioinnissa ole huomioitu miesnäkökulmaa lainkaan, eikä miesasiajärjestöjä ole haluttu kuulla täysin naiskeskeistä arviointia tehtäessä. Suunnitelman sukupuolivaikutusten arviointi on tehty ammattitaidottomasti ja asenteellisesti”, yhdistys lataa lausunnossaan.

Lue lisää: Nimet kasaan muutamassa päivässä – Autoilun elvytyspaketti -niminen kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Lue lisää: Nettiautosta vastaava päällikkö TM:lle: Käytettyjen sähkö­autojen kysyntä kasvaa nyt pystysuoraan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?