Näin sähköauto keittää veden ja panee tarvittaessa vaikka poran surraamaan – video

Sähköauto voi myös antaa verkkovirtaa, mutta V2L-toiminto ei tee siitä ikiliikkujaa. Hyundain ja Kian täyssähköautot pystyvät luovuttamaan virtaa esimerkiksi, jos tulee tarve keittää glögimehuun vettä.

17.1.2022 6:56

Sähköautojen kyky ottaa vastaan latausvirtaa ja niiden tarjoamat toimintamatkat ovat aiheita, jotka puhuttavat tällä hetkellä autoista kiinnostuneita. Varsinkin talvella noissa molemmissa käytön kannalta tärkeissä ominaisuuksissa on toivomisen varaa.

Tätä taustaa vasten se, että sähköautot toimisivat myös virran luovuttajina, tuntuu varsin vieraalta ajatukselta. Tällä hetkellä Suomessa myynnissä olevista täyssähköautoista ainakin Hyundai Ioniq 5 ja Kia EV6 kykenevät tähän.

Ioniq 5:n molemmissa malliversioissa (akku 73 kilowattituntia, etuveto 217 hevosvoimaa ja neliveto 305 hevosvoimaa) on vakiona sekä latausliittimeen liitettävä virran ulosottoadapteri että sisällä takatiloissa oleva verkkovirtapistoke.

EV6:n kaikissa malliversioissa on vakiona virran ulosottotoiminto, mutta adapterin ja 220 voltin sisävirtapistokkeen saa vain 77 kWh:n GL-Line-varusteversioihin (etuveto 229 hv, neliveto 325 hv) Premium pack -varustepaketin myötä. Tähän 4 850 euron hintaiseen pakettiin kuuluu myös useita turvallisuusavustimia.

Kia EV6:sta sähköä saa sisään ja ulos auton takakulmasta.

Sisältä saa verkkovirtaa esimerkiksi tietokonetta varten vain silloin, kun auto on käynnissä. Ulkopuolinen virran ulosotto toimii myös silloin, kun auto ei ole käynnissä. Sen kautta saadaan tehoa 3,6 kilowattia, mikä riittää tavanomaisten sähkölaitteiden tarpeisiin, ja sen avulla pystyy antamaan myös ”apuvirtaa” toiselle sähköautolle – tämän mahdollisuuden hyödyntäminen on kuitenkin melko teoreettista.

Virran ulossyötön kohdalla puhutaan Vehicle to Load- eli V2L-toiminnosta. Kian mukaan täydessä latauksessa olevan EV6:n V2L-toiminto mahdollistaa suuren television tai keskikokoisen ilmastointilaitteen käyttämisen 24 tuntia.

Lue lisää: Ensitesti: Kian uusi sähköauto EV6 on lähes täyskymppi!

Lue lisää: Näyttääkö jo paluulta tulevaisuuteen? IS:n koeajossa Hyundain upouusi Ioniq 5 -täyssähköauto

V2L-toiminnolla ei pysty imemään akkua tyhjäksi, vaan akkuun jää virtaa aina vähintään 20 prosenttia – kyseistä prosenttia pystyy myös kasvattamaan.

Sähköautot voivat teoriassa luovuttaa virtaa myös esimerkiksi kotiin tai sähköverkkoon.

Lue lisää: BMW:n uutuusauto kykenee vaihtamaan väriä kesken ajon – video

Lue lisää: Liki puolet auton hankintaa suunnittelevista pohtii sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?