Ford Focus kesti 11 päivää – oikeus purki kaupan, myyjälle viiden tonnin autosta 19 000 euron käräjälasku

Helsingin käräjäoikeus purki käytetyn Ford Focus -henkilöauton kaupan, joka tuli myyjäliikkeelle kalliiksi. Pelkät oikeuskulut maksavat liikkeelle noin 19 000 euroa.

8.1. 6:57

Käytettyjen autojen kauppaan erikoistunut vantaalainen liike yritti saada tapauksen vielä Helsingin hovioikeuden käsittelyyn, mutta jatkokäsittelylupaa ei tullut.

Kaupat syntyvät Fordista noin 5 300 eurolla. Autoon oli vaihdettu runsas vuosi aiemmin uusi moottori. Liikkeen antaman tiedon mukaan auto oli katsastettu vain muutama päivä ennen kaupantekoa toukokuussa 2020. Auto oli otettu alun perin käyttöön 2013.

Ennen kaupantekoa ostaja kävi myyjän kanssa koeajolla. Liike markkinoi Focusta vasta katsastettuna ja teknisesti hyväkuntoisena.

Omistaja käytti Focustaan 11 päivän aikana, kunnes matka katkesi. Edessä olisi vikaa tutkineen korjaamon mukaan taas moottorinvaihto.

Omistaja yritti saada myyjäliikkeeltä rahansa takaisin, mutta liike ei suostunut siihen.

Myyjäliikkeen perustelut olivat, että ostaja itse oli syypää rikkoutumiseen. Ostaja oli laiminlyönyt määräaikaishuollon, myyjä ilmoitti ja väitti ennen kaupantekoa muistuttaneen ostajalle, että auto on viipymättä vietävä huoltoon.

Myyjäliikkeen perustelut olivat, että ostaja itse oli syypää rikkoutumiseen.

Myyjä muistutti lisäksi, että auto oli ollut edullinen, sillä vastaavat maksavat 8 000-11  000 euroa. Myyjä lohdutti ostajaa, että 150 000 kilometriä ajettuihin autoihin vikoja tulee, joten yllättäviin kuluihin on syytä varautua.

Käräjäoikeus purki autokaupan viime syyskuussa. Oikeus löysi hyvät perustelut purkuun ja määräsi liikkeen palauttamaan kauppahinnan ostajalle korkoineen.

Oikeus ei epäillyt auton omistajan kertomusta auton nykimisestä, sammumisesta ja varoitusvalojen syttymisestä.

Koska auto oli ollut omistajallaan vain 11 päivää, oli oikeuden mukaan todistustaakka autoliikkeellä siitä, että kauppaa tehtäessä autossa ei ollut vikaa.

Oikeus totesi, että auto oli myynti-ilmoituksen mukaan katsastettu toukokuussa 2020 eli juuri ennen kaupan tekoa. Trafin tietojen mukaan edellinen katsastus oli tehty tosiasiassa toukokuussa 2019.

Lue lisää: Kaksi tärkeää sanaa kauppa­kirjassa ratkaisi käytetyn Subarun kohtalon – myyjäliikkeelle jäi vain yksi vaihtoehto

Oikeudessa oli riitaa siitä, oliko ostajalle ennen kauppaa kerrottu, ettei autolla saisi ajaa ennen kuin se on huollettu. Ostajan mukaan ei ollut mitään puhetta, että auton määräaikaishuolto oli tekemättä.

Oikeus totesi, että koska auto oli ostettu ajettavaksi, oli myyjäliikkeen antama käyttörajoitus täysin poikkeuksellinen.

Mikään oikeudessa annettu selvitys ei tukenut myyjän kertomusta siitä, että auto on vietävä pikimmiten huoltoon.

Koska auto oli ostettu ajettavaksi, oli myyjäliikkeen antama käyttörajoitus täysin poikkeuksellinen.

Myynti-ilmoitukseen vedoten oikeus totesi, että ilmoituksessa ei ole mitään mainintaa määräaikaishuollosta, vaan siinä kerrotaan hyväkuntoisesta ja katsastetusta yksilöstä. Oikeus muistutti myös, että kuluttajan on voitava luottaa myyjän antamiin tietoihin.

Myyjäliike oli ollut huolimaton antaessaan tiedon, jonka mukaan auto oli katsastettu, oikeus totesi.

Ostaja ja myyjä koeajoivat auton ennen kaupantekoa. Jos auto oli myyjän väittämällä tavalla riskialtis vaurioille, niin ei sillä olisi voitu ajaa edes koeajoa. Oikeuden mukaan huollon neljän kuukauden viivästyminen ei ole seikka, jonka vuoksi auto ei olisi voinut lainkaan käyttää.

Lue lisää: 86 000 euroa maksaneen Volvon verhoilun rypyistä repivä riita – nämä kuvat olivat ratkaisevassa roolissa

Oikeus totesi, että auto oli huonommassa kunnossa kuin ostaja edellytti, eikä se vastannut liikkeen antamia tietoja ennen kaupantekoa. Näin ollen ostajalla oli oikeus kaupan purkuun.

Myyjäliikkeen on palauttava kauppahinta ja maksettava omat sekä ostajan oikeuskulut, jotka ovat yhteensä 18 676 euroa.

Hovioikeuden perjantaiseen ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Lue lisää: Kolme kolaria viidessä viikossa – mitä tapahtui Kia Ceedille ennen lunastusta, jäi mysteeriksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?