SOK on huolissaan bensiinin ja dieselin hintojen vaikutuksista S-ryhmän asiakasomistajiin –  ”kokonaiskustannus ylittänee jo miljardin euron rajan”

S-ryhmään kuuluva Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK ei kannata liikenteen päästökauppaa.

SOK vaatii hallituksen päästöhankkeiden toteuttamista siten, että sujuva liikkuminen ja kuljetukset kaikkialla Suomessa onnistuvat kohtuullisilla kustannuksilla. S-ryhmän vähittäismyynti Suomessa vuonna 2019 oli arvoltaan 11,7 miljardia euroa ja asiakasomistajien lukumäärä noin 2,4 miljoonaa.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK on lähettänyt liikenne- ja viestintäministeriölle lausunnon, jossa se kommentoi Suomen tieliikennettä koskevaa päästökauppahanketta.

Lausunnossaan SOK kantaa huolta muun muassa asiakasomistajiinsa kohdistuvista polttoainekustannuksista ja kertoo, ettei bensiinin ja dieselin kokonaiskulutusta voi arvioluonnoksessa esitettyjen keinojen puitteissa kääntää jyrkempään laskuun millään muulla uudella tavalla kuin polttoaineiden kuluttajahintoja korottavalla päästökaupalla.

Lue lisää: North European Oil Trade Oy ilmoittaa polttoainejakelijoiden siirtävän kaikki päästökaupasta aiheutuvat kulut suoraan bensiinin ja dieselin hintaan

”Arviomuistioluonnoksen mukainen malli ei toisi muita uusia päästövähennyskeinoja kuin myyntikiellon. Malli ei huomioi liikennesektorin ulkopuolisia päästövähennysyksiköitä (esim. nielut). Järjestelmä kattaisi ainoastaan bensiinin ja dieselin sekä mahdollisesti maakaasun. Liikennesähkö jätettäisiin täysin ulkopuolille”, SOK lataa.

Käytännössä SOK:n mainitsema myyntikielto tarkoittaisi kansalliseen päästökauppajärjestelmään sisäänrakennettua mekanismia, jossa polttoaineen jakelija joutuisi ostamaan valtiolta fossiilisen polttoaineen jakeluoikeuksia.

Lue lisää: VATT: Saastuttavat yksityisautot saisi hävitettyä tehokkaasti bensiinin ja dieselin hintaa nostamalla

Kaupattavien jakeluoikeuksien määrää rajoitettaisiin järjestelmässä niin, että fossiilisten polttoaineiden myyntiä olisi pakko vähentää hintoja nostamalla.

Jakeluoikeuksien täyttyessä päästökauppa muuttuisi jakelijan kannalta käytännössä polttoaineen myyntikielloksi.

Osaratkaisuna ongelmaan SOK esittää liikenteessä käytetyn sähkön ottamista mukaan jakeluvelvoite- ja päästökauppalaskelmiin.

Lue lisää: Autoliitto varoittaa bensiinin ja dieselin litra­hinnan kohoamisesta vielä tuntuvasti – ”Todellista vaikutusta ei tiedä kukaan”

”Uusiutuva sähkö on täysin välttämätön keino työkalupakissa, oli kyse sitten jakeluvelvoitteesta tai liikenteen päästökaupasta. Peruste, että sähkön tuottaminen on jo päästökaupan piirissä ei ole kestävä sen poissulkemiselle.”

Käytännössä liikennesähkön mukaan ottaminen loisi tilanteen, jossa bensiinin ja dieselin jakelijat saisivat päästökaupassa etuja, mikäli ne myisivät asiakkailleen myös uusiutuvaa liikennesähköä.

Lue lisää: Tässä on nyt yksi laskelma liikenteen päästökaupan ja dieselin hinnannousun kustannuksista – ”Samaa luokkaa kuin liikevoitto”

Kaikkiaan SOK:n lausunnossa kannetaan suurta huolta päästökaupan ohella myös jakeluvelvoitteen nostamisen vaikutuksista kuluttajien ostovoimaan.

Tänä vuonna jakeluvelvoiteprosentti on jo 19,5 ja nousee jo tehtyjen päätösten myötä vuoteen 2029 mennessä 30:een.

”Laskelmiemme mukaan vuonna 2022 pelkästään jakeluvelvoitteen aiheuttama kustannus Suomelle nousee yli 300 miljoonaa euroa, minkä johdosta vuotuinen kokonaiskustannus ylittänee jo miljardin euron rajan, jatkaen siitä nousuaan velvoitetason noustessa.”

Päästökaupan myyntikiintiöiden sekä jakeluvelvoitteiden kiristymisen tuomalla hinnannousulla on SOK:n mukaan erityisen haitallinen vaikutus Suomen kaupunkien kehysalueisiin ja maaseutuun sekä näillä alueilla auton varassa runsaasti liikkuviin ihmisiin.

Lisäksi SOK on huolissaan maantiekuljetuksista riippuvaisesta elinkeinoelämästä, mukaan lukien esimerkiksi päivittäistavarakauppa.

Lue lisää: Ministeri Harakka kertoi, miksi tankkaajan pankkitilille ei nyt ilmesty A-Studiossa väläyteltyä rahaa

Runsaasti esillä ollutta kompensointia eli kohoavien polttoainehintojen hyvittämistä tulonsiirroilla esimerkiksi kaikkein köyhimmille autoilijoille SOK ei kannata ainakaan lämpimästi.

”Arviomuistiossa on käsitelty myös kustannusnousujen tuomien haittojen kompensointia kotitalouksille ja yrityksille. Kompensoinnin kohdentaminen osuvasti ja tehokkaasti olisi erittäin vaikea tehtävä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?