Tässä ovat uudet, tammikuussa voimaan astuvat uuden auton hankkimiseen tarkoitetut tuet – yksityishenkilöllekin enimmillään jopa 50 000 euroa

Ajoneuvojen hankinta- ja muuntotuilla on tarkoitus kannustaa sekä kotitalouksia että yrityksiä siirtymään fossiilisista polttoaineista niin sanottuihin vaihtoehtoisiin käyttövoimiin kuten etanoliin, sähköön ja kaasuun.

Uudet tuet ja nykyisten tukien jatkaminen ovat osa fossiilittoman liikenteen tiekartan toimeenpanoa. Käytännössä tuet haetaan sähköisesti.

Nykyistä täyssähköisten henkilöautojen ja kaasukuorma-autojen hankintatukea sekä henkilöauton muuntotukea jatketaan myös ensi vuonna.

Lue lisää: Sähköautoilijat ry vaatii hallitukselta EU-tavoitteita kireämpää politiikkaa – ”Hankintatuen tasoa on korotettava merkittävästi”

Uutena hankintatukea voi jatkossa saada myös sähkökäyttöisen kuorma-auton sekä sähkö- tai kaasukäyttöisen pakettiauton hankintaan.

Lue lisää: Kuinka paljon autoveron nollaantuminen hyödyttää keskimääräisen sähköauton ostajaa? Alan toimitusjohtaja laskeskelee myös toista, arviolta noin 2 000 euron tukisummaa

Poliittisesti päätettyjen hankintatukien ideana on, että uutena hankitut sähkö- ja kaasuautot päätyvät myöhemmin käytettyjen autojen markkinoille, jolloin ne ovat entistä useampien saatavilla.

Lue lisää: Opel lähtee sähköautojen hintakisaan – näin paljon maksavat nyt mallivuoden 2022 täyssähköiset Suomi-autot

Lisäksi tarkoituksena on vaikuttaa sähkö- ja kaasuajoneuvojen hankintakustannuksiin, jotta vähäpäästöisen ajoneuvon hankinta olisi mahdollista yhä useammalle ajoneuvon ostajalle.

Lue lisää: Sähköautojen autovero on poistunut äsken – tilalla ikävät epäselvyydet

Tukea voidaan myöntää vain, jos tuelle varattua määrärahaa on jäljellä.

Kaikkien mainittujen hankintatukien myöntämisestä vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Lue lisää: Suomessa täyssähköauto 52 500 eurolla, Norjassa sama auto 40 000 eurolla

Nämä kuusi tukea astuvat voimaan 1.1.2022 alkaen:

1) Nykyisen täyssähköisen henkilöauton hankintatuen jatkaminen

Kuten nykyisin, tukea voidaan myöntää kokonaiskustannuksiltaan enintään 50 000 euroa maksavan täyssähköauton hankintaan 2 000 euroa. Tukea voivat hakea yksityiset henkilöt.

2) Nykyisen henkilöauton muuntotuen jatkaminen

Kuten nykyisin, tukea voidaan myöntää 200 euroa, kun bensiiniauto konvertoidaan etanolikäyttöiseksi ja 1 000 euroa, kun auto konvertoidaan kaasukäyttöiseksi.

3) Uusi sähkökäyttöisen pakettiauton hankintatuki

Sähkökäyttöisen pakettiauton hankintatuki on porrastetusti kokoon perustuen 2 000, 4 000 tai 6 000 euroa. Tukea voivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

4) Uusi kaasukäyttöisen pakettiauton hankintatuki

Kaasukäyttöisen pakettiauton hankintatuki on 2 000 euroa. Tukea voivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

5) Uusi sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintatuki

Sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintatuki on ajoneuvon kokoon perustuen 6 000-50 000 euroa. Tukea voivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

6) Nykyisen kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintatuen jatkaminen

Tukea voidaan myöntää paineistettua kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 2 000, 4 000 tai 6 000 euroa ja nesteytettyä kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 14 000 euroa. Tukea voivat hakea sekä yksityiset henkilöt että yritykset. Nykyisin tuki on paineistettua kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 5 000 euroa ja nesteytettyä kaasua käyttävän kuorma-auton hankintaan 12 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?