Auton vuokrannut lorotti bensiinin sijasta dieseliä tankkiin – ei suostunut maksamaan liki 6 000 euron vahinkoa

Helsinkiläinen kuljetusyrittäjä aiheutti lähes 6 000 euron vahingon, kun hän tankkasi vuokraamaansa Skoda Rapid -henkilöautoon dieseliä.

Epäonninen tankkaus aiheutti ison vahingon ja taistelun oikeudessa.

23.12.2021 6:49

Vuokra-auton avaimenperässä oli mainita ”95 E bensiini”. Sama maininta löytyi selvästi polttoainetankin luukustakin. Yhtä lailla polttoainemittarin pistooleissakin seisoo selvästi, mistä polttoaineesta on kyse.

Laina-auton ratissa ollut tankkasi kuitenkin Skodaan dieseliä bensiinin sekaan ja lähti matkaan – olihan tankki taas täynnä.

Moottori ei pitänyt saamastaan polttoaineesta: se yski ja alkoi nykiä eikä ottanut kierroksia, mutta kuski jatkoi vain kaasun painamista.

Moottori tuhoutui auton omistajan mukaan täydellisesti.

Autoon oli vaihdettava uusi moottori, sillä rikkoontuneen korjaaminen olisi tullut kalliimmaksi. Auto oli muutoin ollut hyväkuntoinen ja säännöllisesti huollettu sekä vähän ajettu.

Auton vuokrannut henkilö ei suostunut maksamaan saamaansa 5 843 euron laskua, minkä vuoksi auton omistaja vaati rahojaan kanteella Helsingin käräjäoikeudessa. Vuokraajan mielestä vahinko ei voinut olla kuvaillun suuruinen, mutta hän myönsi aiheuttaneensa vahingon.

Käräjäoikeus antoi riidassa yksipuolisen tuomion viime vuoden elokuussa ja määräsi laskun maksettavaksi.

Sen jälkeen riidan hävinnyt yrittäjä sai asialleen jatkokäsittelyluvan Helsingin hovioikeudelta.

Yrittäjä vaati korvaussuman alentamista. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että auton vuokraaja ei ollut kertonut hänelle, mitä polttoaineetta Skodaan pitää tankata.

Hän muistutti lisäksi, että olisi saanut auton korjautettua halvemmalla tutulla yrittäjällä, mutta siihen auton omistaja ei ollut suostunut.

Hän perusteli vaatimustaan myös sillä, että vuokraamoyrittäjällä yleensä on vakuutus, jossa on 500-1 000 euron omavastuu ja ylimenevän osan korvaa vakuutus.

Vuokraamoyrittäjä vaati hovioikeutta hylkäämän valituksen. Hän piti käräjäoikeiden ratkaisua oikeana. Hän muistutti lisäksi, että vakuutusyhtiö ei myönnä vakuutuksia nyt kyseessä olevalle tapaukselle, vaikka myöntääkin sellaisen esimerkiksi hinaukselle ja tankin tyhjennykselle.

Lue lisää: Väärää polttoainetta tankkiin – kuka maksaa kalliin remontin?

Hovioikeus katsoi, että yleisesti on tiedossa auton kulkevan vain tietyllä polttoaineella ja että väärä polttoaine voi aiheuttaa vahinkoa. Auton käyttäjän olisi hovioikeuden mukaan pitänyt varmistaa, mitä polttoainetta on käytettävä, jos se oli hänelle epäselvää.

Hovioikeus ei antanut erityistä arvoa vuokraajan väitteelle, jonka mukaan auto olisi voitu korjata halvemmalla toisessa korjaamossa, koska hän ei esittänyt mitään näyttöä väitteensä tueksi.

Lue lisää: IS:n uutisoima bensapojan moka ei ollut ainutlaatuinen: Myös Harkimo tankkasi väärää polttoainetta autoonsa

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua, jonka se antoi keskiviikkona.

Ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?