Pyöräilijöitä koskeva promille- ja päihderaja etenee – selvityksessä mukana myös sähköpotkulaudat

Myös vesiliikenteeseen saattaa tulla uudenlaisia alkoholia ja huumausaineita koskevia rajoja.

Selvää on, että pyöräilyn uusia päihderajoja valvoisi niiden toteutuessa poliisi.

21.12.2021 12:12

Parhaillaan lausuntokierroksella oleva uusi liikenneturvallisuusstrategia esittää selvitystä humalassa ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena pyöräilystä sekä kyseisen toiminnan mahdollisesta sanktioinnista.

Selvitys tulee lausuntokierrosversion mukaan koskemaan pyöräilyn promillerajojen lisäksi vesiliikennettä sekä sähköpotkulautoja ja muuta mikroliikkumista kuten esimerkiksi tasapainolautoja ja kaupunkipyöriä.

Lue lisää: Suomi on saamassa uuden liikenne­turvallisuus­strategian – Liikenneturva kuitenkin kritisoi

Liikenneturvallisuusstrategiasta on valmistelussa poistunut myös aiemman version varsin suorasanainen lausuma siitä, että promillerajan asettamisen tulisi todennäköisesti vähentämään sekä pyöräilyn että sähköpotkulautailun houkuttelevuutta.

Houkuttelevuushaitan tilalla on päin vastoin teksti, jossa todetaan, että humalassa pyöräilyyn ja sähköpotkulautailuun puuttuminen tukisi toteutuessaan suurempaa yhteiskunnallista viestiä siitä, että ajoneuvon kuljettaminen päihtyneenä ei ole hyväksyttävää.

Suomalaiset suhtautuvat tutkitusti varsin sallivasti humalassa pyöräilyyn.

Esimerkiksi Liikenneturvan toteuttaman kyselyn mukaan humaltuneena pyöräilyä pitää hyväksyttävänä peräti 41 prosenttia kansasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?