Ford Focuksen starttimoottori hajosi – omistaja suhtautui levollisesti, sitten tyly totuus tuli ilmi

Ford Focuksen starttimoottori hajosi ja matka katkesi, mutta ei syytä huoleen, ajatteli omistaja.

Kuluttajariitalautakunnalla oli käytössään valokuvia rikkoutuneesta starttimoottorista.

27.12.2021 7:07

Auton ostanut nimittäin lohduttautui sillä, että uutena ostetulle autolle oli annettu viiden vuoden tai vaihtoehtoisesti 100 000 kilometrin takuu.

Maahantuojan lupaamaan sanaan pitää voida luottaa, joten kuluttaja lähetti myyjäliikkeelle 1 850 euron korvausvaatimuksen, joka perustui auton korjauskuluihin, sillä starttimoottori oli jouduttu uusimaan.

Auto oli ostettu vantaalaisesta liikkeestä kolme vuotta sitten lokakuussa. Hinta oli 36  866 euroa.

Starttimoottori hajosi viime tammikuussa, jolloin Focuksella oli ajettu lähes 139 000 kilometriä.

Kuluttaja arveli vian johtuneen starttimoottorin materiaalivirheestä. Hän oli mielestään saanut myyjäliikkeeltä auton huoltoväleistä vaihtelevaa tietoa.

Myyjä kiisti kuluttajan vaatiman korvauksen, koska 100 000 kilometrin laajennettu takuu oli umpeutunut jo puoli vuotta ennen starttimoottorin leviämistä. Maahantuoja ilmoitti, ettei sillä ole vastuuta tilanteessa, jossa kuluttaja ei pitänyt huolta autostaan.

Lautakunta totesi, että starttimoottori oli vikaantunut ikään ja ajomäärään nähden epätavallisen nopeasti.

Maahantuoja viittasi laajennetun takuun ehtoihin, joiden mukaan huollot on tehtävä määrävälein Fordin huolto-ohjeiden mukaisesti ja huoltokirja on täytettävä asianmukaisesti.

Focuksen huollot käytiin tarkasti lävitse. Huoltoväli on yksi vuosi tai 20 000 kilometriä. Selvisi, että ehdoista ei kuluttaja ollut juurikaan välittänyt.

Ensimmäinen huolto oli tehty 11 553 kilometriä liian myöhään. Eikä siinä vielä kaikki: toista ja kolmatta huoltoa omistaja ei ollut teettänyt lainkaan. Ne olisi pitänyt tehdä 40  000 ja 60 000 kilometrin kohdalla.

Lue lisää: Mercedeksen ostanut löysi runkopalkista epäilyttäviä jälkiä – myyjä lohdutti, että huonommin varusteltuja myydään kalliimmalla

Auton starttimoottori ja vauhtipyörä olivat rikkoutuneet. Maahantuoja arveli vaurioista päätellen, että automaattivaihteisen auton starttimoottoria oli käytetty väärin liittyen jarrujen ja kytkimen käyttöön, eivätkä hammaspyörien hampaat olleet osuneet kohdalleen.

Maahantuoja viittasi vastauksessaan lisäksi huoltofirmaan, joka oli lisännyt Focukseen vääränlaista moottoriöljyä. Kyse oli öljystä, joka ei edes ollut tarkoitettu dieselmoottoreille.

Öljyllä oli vaikutusta voiteluominaisuuksiin, moottorin ja siihen liittyvien komponenttien kestoikään.

Lue lisää: Autonsa tankanneen matka katkesi: Polttoaine oli kuin puuroa – dieselin myyjä kiisti 8 600 euron korjausvaatimuksen

Kuluttajariitalautakunta käsitteli starttimoottorin korjauskuluista nousseen riidan lokakuussa ja antoi yksiselitteisen tuomion: laajennettu takuu päättyi, kun autolla oli ajettu yli 100 000 kilometriä eli puolisen vuotta ennen vaurioita. Kuluttaja sai heittää hyvästit korvaushaaveilleen.

Lautakunta totesi, että starttimoottori oli vikaantunut ikään ja ajomäärään nähden epätavallisen nopeasti.

Varmuutta vaurion aiheuttajasta ei saatu. Lautakunta piti kuitenkin todennäköisenä, että vaurio johtui auton virheellisestä käytöstä, ja siihen viittasivat vaurioista otetut kuvatkin.

Huoltovälien reilu ylittäminen ja väärän moottoriöljyn käyttö ovat myös voineet vaikuttaa komponenttien kestoikään, lautakunta totesi.

Yksituumainen lautakunta ei suosittanut hyvityksen maksamista kuluttajalle, joten vastuu 1 850 euron laskusta on auton huoltovälit laiminlyöneellä omistajalla.

Lue lisää: Käytetyn Škodan maalipinta oli meikattu taitavasti – ensimmäinen pesu paljasti karun totuuden

Lue lisää: Käytettynä ostetun Audin mittaristoon pomppasi varoitusvalo – sitten tuli hiljaisuus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?