Hallituksen suunnitelma nostaa esiin veroidean, jossa naisten sähköautoilua tuettaisiin enemmän kuin miesten

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaluonnoksesta löytyvä ajatus pohjautuu merkittäväksi katsottuun sähköautohavaintoon.

Voisiko naisten sähköautoköyhyyttä suhteessa miehiin jotenkin lievittää? Muun muassa tätä pohditaan hallituksen uudessa ilmastosuunnitelmaluonnoksessa.

15.12.2021 10:56

Merkittävä havainto ilmasto- ja energiastrategian sukupuolivaikutusten arvioinnista on, että miesten osuus sähköautojen omistamisesta on suurempi kuin naisten oletettavasti tuloerosyistä”.

Näin todetaan nyt pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen uudessa Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmassa, jossa nostetaan kyseisen havainnon ohella myös esille idea siitä, että naisten käyttöön päätyvien sähköautojen verotusta voitaisiin jollain tavalla pienentää suhteessa miehiin.

Käytännössä kyse voisi olla esimerkiksi naisille maksettavasta miehiä suuremmasta sähköauton hankintatuesta tai esimerkiksi määräaikaisesta ajoneuvoverovapaudesta. Näin miehet maksaisivat sähköautoilustaan enemmän kuin naiset.

Lue lisää: Uusi ilmastosuunnitelma: Bensiiniä uhkaa arviolta 11 sentin ja dieseliä ainakin 13 sentin litrahintakorotus

”Jotta eroa voisi tasata, tukien suunnittelussa voisi selvittää, voidaanko naisten sähköautojen hankintaa mahdollista vauhdittaa esimerkiksi verotuksen keinoin”, suunnitelma summaa ilmi käyneen tarpeen.

Muunsukupuolisten autohankintojen tukemisesta dokumentissa ei ole mainintaa.

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma on toistaiseksi vasta lausuntokierroksella oleva luonnos. Sen tausta-aineistossa todetaan myös, että naisilla on suurempi valmius muuttaa toimintaansa tavalla, joka vähentää päästöjä.

Lue lisää: Naiset ovat vaativampia auton­ostajia kuin miehet – käytettyihin autoihin erikois­tuneessa ketjussa nähdään selvä ero

Lisäksi suunnitelman sukupuoliasioihin liittyvä taustaselvitys huomauttaa useaan otteeseen, ettei sukupuolieroja juurikaan huomioida liikenteeseen liittyvässä politiikassa.

Lue lisää: VATT: Saastuttavat yksityisautot saisi hävitettyä tehokkaasti bensiinin ja dieselin hintaa nostamalla

Miehille ensirekisteröidyissä autoissa joka tapauksessa noin viidesosassa oli vuonna 2020 käyttövoimana joku muu kuin bensiini tai diesel. Naisten kohdalla vastaava, lähinnä erilaisia sähköisiä ja kaasuautoja koskeva luku oli samaan aikaan alle kymmenen prosenttia.

Muunsukupuolisille rekisteröidyistä kaasu- ja sähköautoista ei Traficomilla eikä Tilastokeskuksellakaan ole selvityksen mukaan minkäänlaista tietoa.

Sukupuoliselvityksen mukaan sähköautojen nykyiset hankintatuet hyödyttävät naisten ja muunsukupuolisten sijasta lähinnä hyvätuloisia miehiä, ”joilla on kiinnostusta, tietotaitoa ja varallisuutta tehdä tarvittavat hankinnat”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?