Uusi tutkimus julki: Suomalaiset ovat valmiita maksamaan bensiinistä nyt keskimäärin 2,45-2,46 euroa litralta ennen kuin ajot alkavat loppua

Osalla herkimmistä ryhmistä kipuraja liikkuu 2,08 eurossa, mutta osa kansalaisista on Bilendin riippumattoman selvityksen mukaan valmis maksamaan menovedestä keskimäärin jopa yli kolmen euron litrahintaa.

Fossiiliautoilun väheneminen on yksi osa-alueista, joilla Suomi aiotaan johdattaa vuoden 2030 ja 2045 ilmastotavoitteisiin.

2.12.2021 12:48

Euroopan suurimpiin tiedonkeruun tarjoajiin ja tutkimuspaneeleita yhteensä 12 eri Euroopan maassa hallinnoiva Bilendi on selvittänyt bensiinin niin sanottua rajahintaa Suomessa.

Tulos on, että suomalaiset ovat nyt valmiita maksamaan bensiinistä keskimäärin selvästi yli 2,40 euroa litralta ennen kuin polttoaineen hinta alkaa vaikuttamaan kansalaisten ajomääriin tai -tapoihin.

Vertailun vuoksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuoreimman saatavilla olevan hintaselvityksen mukaan polttoaineen tulisi maksaa ainakin 2,26 euroa litralta, jotta yksityisautoilu alkaisi vähentyä.

Lue lisää: Ministeri Harakka kertoi, miksi tankkaajan pankkitilille ei nyt ilmesty A-Studiossa väläyteltyä rahaa

Käytännössä Bilendi kysyi lähes 800 suomalaiselta autoilijalta, ”kuinka paljon bensiinin pitäisi maksaa, ennen kuin sillä olisi vaikutusta vastaajan ajamaan kilometrimäärään”.

Tulosten mukaan suomalaiset miehet ilmoittivat rajasummaksi keskimäärin 2,46 euroa litralta ja naiset 2,45 euroa.

Samalla kuitenkin hieman yli neljäsosa vastaajista ei osannut ottaa kantaa siihen, missä vaiheessa polttoaineen hinta vaikuttaisi heidän ajomääräänsä.

Dieselistä kansalaiset olivat valmiita maksamaan bensiiniä hiukan vähemmän 2,41 euroa litralta, mutta sukupuolten välillä oli tässä selkeä ero.

Lue lisää: Suomen Yrittäjät vaatii ryhtiliikettä – ”Dieselin vero nousisi 26 senttiä litralta”

Siinä missä miehillä dieselin kipuraja kulki 2,32 eurossa litralta, olivat dieselillä pääsääntöisesti ajavat naiset valmiita maksamaan polttoaineestaan jopa 2,55 euroa litralta.

– Vuosien ajan on puhuttu suomalaisten “kipurajan” olevan kahden euron litrahinta. Olimme yllättyneitä siitä, kuinka paljon suomalaiset ovatkin nykyään keskimäärin valmiita maksamaan polttoaineesta. Varsinkin erot maksuvalmiudessa erilaisten autoilijoiden ja alueiden välillä olivat yllättäviä, asiaa kommentoi Bilendin tiedotteessa yhtiön vanhempi tutkimusjohtaja, Senior Research Manager Miika Parpo.

Maksuvalmiudessa oli myös selkeitä eroja myös muilla muuttujilla mitattuna.

Siinä missä alle 24-vuotiailla vastaajille oli kipurajana 2,12 euroa per litra, olivat yli 65-vuotiaat valmiita maksamaan jopa 2,76 euroa litralta ennen kuin sillä olisi vaikutusta ajamiseen.

Lue lisää: VATT: Saastuttavat yksityisautot saisi hävitettyä tehokkaasti bensiinin ja dieselin hintaa nostamalla

Myös alueellisesti oli huomattavissa selkeitä eroja.

Kun Itä-Suomessa raja vedettiin 2,17 euroon litralta, olivat eteläsuomalaiset valmiita maksamaan bensiinilitrasta peräti 2,68 euroa.

Päivittäisessä liikkumisessaan joukkoliikennettä käyttävät autoilijat ovat tutkimuksen mukaan selkeästi vähemmän herkkiä hinnan muutoksille, sillä heillä raja tulee vastaan vasta 3,12 euron litrahinnalla.

Myös perhemuodolla oli merkitystä, sillä kahden aikuisen taloudessa asuvat ovat valmiita maksamaan yli 2,5 euroa litralta bensiinistä kun yhden aikuisen talouksissa hinta oli alempana (2,08-2,35 euroa per litra).

Lue lisää: Yksi Suomen kaupungeista yltää nyt maailman kaikkein kalleimpien tankkauspaikkojen top 10 -listalle

Tutkimus tehtiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa.

Otos kerättiin kuukausittain toteutettavassa Omnibus -tutkimuksessa 18-23.11.2021, johon osallistui tuhat 18-75-vuotiasta suomalaista. Heistä noin 800 valikoitui polttoainekysymyksen vastaajiksi kansallisen edustavuuden eli sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Bilendi on Suomen Markkinatutkimusliiton jäsen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?