Arvotko yhä kitkojen ja nastojen välillä? Tämä testi saattaa auttaa tekemään päätöksen

Talvirengasvalitsimen ideana on tarjota kuluttajalle mahdollisuus verrata kitka- ja nastarenkaita omien painotustensa pohjalta.

Turvallisuudessa ja suorituskyvyssä nastarenkaat ovat kitkarenkaita edellä puhtaan jääpidon osalta, mutta muilla kelityypeillä molemmat rengastyypit suoriutuvat yleensä varsin tasaväkisesti. Erot jääpidossa kaventuvat lisäksi sitä mukaa kun renkaat kuluvat.

15.11.2021 6:54

Verkosta löytyvä uusi ja ilmainen talvirengasvalitsin voi nyt helpottaa autoilijaa tekemään valinnan samaa laatutasoa olevien pohjoismaisten kitka- ja nastarenkaiden välillä.

Fintraficin, liikenne- ja viestintä- sekä ympäristöministeriön tiedotushankkeeseen liittyvän rengasvalitsimen suositus perustuu vastaajan antamiin painoarvoihin renkaiden keskeisistä ominaisuuksista.

Lue lisää: Kitkarenkaiden suosio kasvaa – "Erityisesti lumisilla risteysalueilla tämä voi olla ongelma”

Käytännössä talvirengasvalitsimessa määritellään ensin painoarvot turvallisuuden ja suorituskyvyn, taloudellisuuden ja kulutuskestävyyden, mukavuuden ja käytännöllisyyden sekä ympäristöystävällisyyden kesken.

Sen jälkeen vastaaja puntaroi renkaan suorituskyvyn tärkeyttä eri keliolosuhteissa (kuivalla, märällä, lumisella ja jäisellä kelillä).Lisäksi renkaan suorituskykyä painotetaan kelityypeittäin.

Valitsimen tämän jälkeen antaman suosituksen taustalla on kokonaisvaltainen asiantuntija-arvio, jossa kyseisiä rengastyyppejä on vertailtu niin sanotulla tähtiluokituksella.

Lue lisää: Ryhtyivätkö kansalaiset ajamaan kesärenkailla myös talvella, kun pykäliä hieman väljennettiin? Traficomissa tilannetta pelättiin jo etukäteen

– Tähtiluokituksemme mukaan nastarenkaat ovat kitkarenkaita edellä puhtaassa jääpidossa, mutta kaikkien muiden ominaisuuksien osalta ne yltävät korkeintaan kitkarenkaiden tasolle. Niinpä talvirengasvalitsin suosittelee nastarenkaita vain silloin, jos vastaaja painottaa korostetusti renkaan suorituskykyä jäisellä tiellä, rengasportaalista vastaava viestintäkonsultti Jouko Lahti kertoo.

Talvirengasvalitsimeen 11.10.–7.11. kertyneiden anonyymien vastausten perusteella kitkarenkaat sopisivat useimmille autoilijoille nastarenkaita paremmin.

Talvirengasvalitsin myös suositteli kitkarenkaita odotetusti lähes kaikille kitkarenkaiden käyttäjille jatkossakin. Myös useimmille nastarenkaiden käyttäjille suositeltiin kitkarenkaita seuraavaksi talvirengastyypiksi.

Lue lisää: Autoliitto varoittaa: Talvirenkaiden vaihto ei yksin takaa turvallisuutta –  kesärenkaiden pito alkaa heiketä jo plussakeleissä

Talvirengasvalitsinta voi kokeilla tästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?