Kiinteistön sähköpääkeskuksen mahdollinen päivittäminen sähköautojen vaatimalle tasolle nostaa kustannuksia selvästi eniten, kun puhutaan sähköautojen latauspisteiden asentamisesta nimenomaan vanhoihin, olemassa oleviin rakennuksiin, kertoo Suomen taloyhtiöiden latauslaitetilannetta selvittänyt Suomen Kuvalehti.
Käytännössä tarve sähköpääkeskuksen uusimiselle riippuu siitä, riittävätkö vanha keskus ja liittymä kaavaillulle latauspistemäärälle ja halutuille lataustehoille.
SK:n tapausesimerkkinä toimivassa espoolaisessa vuonna 2019 valmistuneessa taloyhtiössä kiinteistön sähköpääkeskus oli sekä riittävän uusi että reilusti mitoitettu, joten yhtiö selvisi latauslaiteurakasta ilman sähköpääkeskuksen uusimista.
Tästäkään huolimatta projektin kustannus ei ole vielä selvinnyt yhtiön osakkaille, sillä taloyhtiössä ei vieläkään ole varmuutta siitä, maksetaanko sille valtion varoista latauslaitteiden hankintatukea vai ei:
Lue lisää: Sitra: Suomi voidaan nostaa pohjoismaisilla sähköautopäätöksillä ”kokoaan suuremmaksi”
– Emme tiedä vielä, menikö tukihakemus läpi, sillä tukea voi hakea vasta kun kustannukset tiedetään, Espoon Haukilahdessa sijaitsevan taloyhtiön hallituksen jäsen Jan Malmström kertoo lehdelle.
– Jos emme saa mitään tukia, koko hanke maksaa 1 000-3 000 euroa osakkaalle riippuen siitä, ostaako latausaseman itselleen.
Mikäli tuki myönnetään, on sen suuruus kyseisen yhtiön tapauksessa muutaman sata euroa per latauspaikka.
Lue lisää: Näin kaltoin kylmyys voi kohdella sähköauton akkua
Taloyhtiökohtaisiin latauslaitteisiin liittyviä tukia hallinnoivan valtion asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA:n mukaan jo tuhansissa taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosien aikana.
Avustuksiin on varattu vuodelle 2021 yhteensä 5,5 miljoonan euron määrärahat ja lisää on tulossa jo heti ensi vuonna.
ARA julkaisee sähköautojen latausinfran avustuksesta uuden päivitetyn hakuohjeen joulukuussa 2021 tai viimeistään heti vuoden 2022 alussa.