Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus suunnittelee lainmuutosta, jonka myötä maantielauttaliikenteen losseja ohjattaisiin tulevaisuudessa yhä useammin digitaalisten virtuaalivaijerien avulla.
Lainvalmistelumateriaalin mukaan esityksen syynä on uusittavien lossien vuosien myötä suurentunut koko, minkä seurauksena lossin kulkua ohjaava perinteinen fyysinen ohjausvaijeri on jo menettänyt merkityksensä.
Perinteinen vedessä kulkeva ohjausvaijeri toimii toisin sanoen nykyisin enää vain lossin kuljettajan visuaalisena apuvälineenä, eikä sinänsä enää ohjaa lossia.
Hallituksen tilalle suunnittelema virtuaalivaijeri on käytännössä digitaalinen karttapohjainen merkinantojärjestelmä, joka näyttää lossin sijainnin lauttaväylän keskilinjaan nähden ja avustaa visuaalisesti sekä äänisignaalein lautan kuljettajaa pitämään lossin väylällä.
Toisin kuin fyysistä vaijeria, virtuaalivaijeria voidaan käyttää ympäri vuoden myös jääolosuhteissa sekä lossin, lauttaväylän ja rantojen korjaustöiden aikana, lainvalmisteluaineisto toteaa ja mainitsee myös, että ajo lossilla on myös taloudellisempaa ilman fyysistä vaijeria.
Virtuaalivaijeri vähentäisi myös lossiliikenteen vaikutuksia lauttaväylän pohjaan, sillä metallinen vaijeri pöllyttää pohjasedimenttiä ja irrottaa ravinteita vesistön pohjasta.
Virtuaalivaijeri on jo käytössä Merenkurkussa Bergön lauttapaikalla ja Liperissä Arvinsalmen lauttapaikalla.Järjestelmä kehitettiin Bergön lauttapaikalla, jossa vaijeri takertui toistuvasti meren pohjan lohkareisiin ja katkesi.
Suomen maantieverkolla on yhteensä 33 lossipaikkaa, joista suurin osa sijaitsee Varsinais-Suomen saaristossa ja Itä-Suomen järvialueilla.
Lossiliikenteessä suoritetaan vuosittain 1,4–1,5 miljoonaa lauttavälin ylitystä. Losseilla liikennöidään vuosittain 750 000–800 000 kilometriä.