Hallitus esittää Suomen losseja ohjaavien vaijereiden siirtämistä virtuaalitodellisuuteen

Tarkoitus on muuttaa liikennejärjestelmästä ja maanteistä annettua lakia, jossa säädetään myös maantielautoista eli losseista.

Suomen maantieverkolla on tätä nykyä yhteensä 33 lossipaikkaa. Kuva Kaskisten kaupungista.

1.11.2021 13:29

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus suunnittelee lainmuutosta, jonka myötä maantielauttaliikenteen losseja ohjattaisiin tulevaisuudessa yhä useammin digitaalisten virtuaalivaijerien avulla.

Lainvalmistelumateriaalin mukaan esityksen syynä on uusittavien lossien vuosien myötä suurentunut koko, minkä seurauksena lossin kulkua ohjaava perinteinen fyysinen ohjausvaijeri on jo menettänyt merkityksensä.

Perinteinen vedessä kulkeva ohjausvaijeri toimii toisin sanoen nykyisin enää vain lossin kuljettajan visuaalisena apuvälineenä, eikä sinänsä enää ohjaa lossia.

Lue lisää: Tällainen oli kokeilu, jossa ministeriö suunnitteli saariston yhteysalusliikennettä käyttäviltä perittävää ”kohtuullista maksua”

Hallituksen tilalle suunnittelema virtuaalivaijeri on käytännössä digitaalinen karttapohjainen merkinantojärjestelmä, joka näyttää lossin sijainnin lauttaväylän keskilinjaan nähden ja avustaa visuaalisesti sekä äänisignaalein lautan kuljettajaa pitämään lossin väylällä.

Toisin kuin fyysistä vaijeria, virtuaalivaijeria voidaan käyttää ympäri vuoden myös jääolosuhteissa sekä lossin, lauttaväylän ja rantojen korjaustöiden aikana, lainvalmisteluaineisto toteaa ja mainitsee myös, että ajo lossilla on myös taloudellisempaa ilman fyysistä vaijeria.

Lue lisää: 163 miljoonaa siltojen rakennukseen ja kehäliikenteen nopeuttamiseen – suurin potti menee lossin korvaamiseen

Virtuaalivaijeri vähentäisi myös lossiliikenteen vaikutuksia lauttaväylän pohjaan, sillä metallinen vaijeri pöllyttää pohjasedimenttiä ja irrottaa ravinteita vesistön pohjasta.

Virtuaalivaijeri on jo käytössä Merenkurkussa Bergön lauttapaikalla ja Liperissä Arvinsalmen lauttapaikalla.Järjestelmä kehitettiin Bergön lauttapaikalla, jossa vaijeri takertui toistuvasti meren pohjan lohkareisiin ja katkesi.

Suomen maantieverkolla on yhteensä 33 lossipaikkaa, joista suurin osa sijaitsee Varsinais-Suomen saaristossa ja Itä-Suomen järvialueilla.

Lossiliikenteessä suoritetaan vuosittain 1,4–1,5 miljoonaa lauttavälin ylitystä. Losseilla liikennöidään vuosittain 750 000–800 000 kilometriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?