Ryhtyivätkö kansalaiset ajamaan kesärenkailla myös talvella, kun pykäliä hieman väljennettiin? Traficomissa tilannetta pelättiin jo etukäteen

Uudet talvirengassäännöt ovat olleet tiiviissä seurannassa.

Tuoreen seurannan mukaan kansalaiset käyttivät maalaisjärkeään eivätkä ajelleet kesärenkailla talvella sen enempää kuin aiemminkaan.

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleessa uudessa tieliikennelaissa talvirengaspakko muuttui keliperusteiseksi ja nastarenkaiden käyttöaikaa rajattiin kevätkaudella.

Mutta ryhtyivätkö suomalaiset tämän jälkeen ajamaan kesärenkailla myös talvella, eli samalla kun selkeitä päivämääräsääntöjä ikään kuin hieman väljennettiin?

Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin käsityksen mukaan eivät:

Lue lisää: Autoliitto varoittaa: Talvirenkaiden vaihto ei yksin takaa turvallisuutta –  kesärenkaiden pito alkaa heiketä jo plussakeleissä

– Etukäteen pelättiin, että uusi laki voisi johtaa lisääntyvään kesärenkailla ajeluun talvikeleillä. Tätä ei onneksi tapahtunut. Alkuvuodesta 2021 toteutetussa parkkipaikkaseurannassa kesärenkaiden osuus oli vain 0,3 prosenttia eli saman verran kuin vastaavassa tutkimuksessa vuonna 2018, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.

Samaa sanoo myös seurantatutkimuksesta vastannut viestintäkonsultti Jouko Lahti.

– Suomalaisautoilijat ovat tottuneet jo aiemmin vaihtamaan talvirenkaat alle kelien mukaan. Viime syksynä renkaanvaihdot ajoittuivat tavallista myöhempään poikkeuksellisen leudon syksyn myötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?