Sähköauton lataaminen ei onnistunut armeijaa käyvältä varusmieheltä – tilillä oli rahaa, mutta laturi vaati yllättäen 30 euron katevarauksen

Lainassa olleen sähköauton lataaminen osoittautui kuviteltua hankalammaksi, sillä muutaman euron latausmaksun suorittaminen ei onnistunut sen paremmin kortilla kuin käteiselläkään.

Sähköautoilijan on syytä varmistua ajomatkansa latausmahdollisuuksista jo etukäteen. Lataustolpan veloitusta ei voi käytännössä koskaan maksaa sisällä kauppaliikkeessä, kuten ei niin sanotun kylmäaseman bensiiniä ja dieseliäkään.

Sähköauton lataaminen julkisissa latauspisteissä eroaa maksutapojen osalta bensiinin ja dieselin tankkaamisesta, sillä perinteiset liikennepolttoaineet voi tyypillisesti maksaa yhä tarvittaessa myös käteisellä.

Sen sijaan julkisten latauspisteiden osalta kolikoita ja seteleitä ei hyväksytä maksuksi juuri missään.

Lisäksi lataaminen voi jäädä haaveeksi myös korttitililtä vaadittavan katevarauksen vuoksi.

Julkiset latauspisteet ovat siis eräänlaisia kylmäasemia, joissa asiakas toimii operaattorin puhelinpalvelun varassa – mikäli sinne ymmärtää soittaa.

Lue lisää: IS vastaa lukijan kysymykseen: "Missäs oikein tankkaat sähköauton, jos mitään latauspistettä ei ole!"

Asia on kuitenkin astetta monimutkaisempaa kuin perinteisiä polttoaineita myyvillä kylmäasemilla, sillä lataaminen vaatii eri palveluntarjoajien asiakkuuksia, joiden kaikkien ehtona on tyypillisesti luotto- tai vähintään pankkikortti.

Jos lataaja ei halua käyttää korttimaksua tai varsinkaan sitoutua eri asiakkuuksiin, käy homma vaikeaksi.

Lataaminen voi tosin osoittautua hankalaksi silloinkin, kun asiakkaalla on asianmukainen asiakkuus, sovellus ja siihen kytketty kortti.

Lue lisää: TM vertaili käytettyä sähköautoa Suomen halvimpiin uusiin pikkuautoihin – käyttökuluissa jopa yli 5 000 euron säästö

Ilta-Sanomiin otti yhteyttä lukija, jonka armeijaa käyvä lapsi ei saanut laina-autoaan ladattua, sillä latausoperaattori vaati pari euroa maksaneen lataustapahtuman yhteydessä kortilta kolmenkymmenen euron katevarausta.

Nuorukaisella oli korttitilillään vajaa kymppi, joka olisi sinänsä riittänyt itse latausmaksuun mainiosti. Mutta ei katevaraukseen.

Lue lisää: Sähköauto palkittiin ”parhaana ostoksena” – mallia odotellaan vielä Suomeen

Varusmiehen lompakossa olleella käteisellä maksaminen ei sekään onnistunut, vaikka laturit olivat kauppaketjun nimiin brändättyjä ja sijaitsivat avoinna olleen kauppaliikkeen pihassa.

Lopulta lataaminen ei jäänyt kuitenkaan pelkäksi haaveeksi, sillä apuun löytyi vanhempien luottokortti.

Sillä lataustapahtuma käynnistyi mukisematta, kun asiakkuus oli ensin luotu toisen vanhemman nimiin.

Lue lisää: Kysely: Sähköauto ei ole vielä vaihtoehto edes suurimmalle osalle kaupunkien keskusta-asujista

Selvitimme asiaa eri latausoperaattoreilta. Saimme vahvistuksen, että katevarausvaatimus on todellakin osalla operaattoreita käytössä.

Jos asiakkaan pankki- tai luottokortin katevaraus ei tällaista operaattoria käytettäessä jostain syystä riitä, lataajaa kehotettiin soittamaan asian selvittämiseksi kyseisen palveluntarjoajan asiakaspalveluun.

Lue lisää: Näin paljon autoilija voi netota kaupan tarjoamasta ilmaisesta edusta – hyöty jopa satoja kilometrejä ja yli 60 euroa per latauskerta

Osa operaattoreista muistutti, että joillakin latureilla asiakkuuspakkoon voi löytyä poikkeuksia.

Muutamat julkiset laturit nimittäin hyväksyvät maksun myös tekstiviestillä sekä luottokorttimaksun ilman asiakkuutta. Näissä tapauksissa lataushinnat ovat kuitenkin usein korkeita.

Lue lisää: Länsiväylä: ABC-ketju on ryhtynyt avaamaan toimipaikkoja, joista ei saa enää lainkaan bensiiniä eikä dieseliä

Harvoissa poikkeustapauksissa myös käteismaksu voi lataamisen yhteydessä onnistua – esimerkiksi latauslaitteen omistavan hotellin tiskillä.

Joka tapauksessa, jos mitään asiakkuutta ei ole, ladattua virtaa ei useimmiten voi maksaa lainkaan.

Tai jos voi, on vaihtoehtoinen maksutapa yleensä pankki- tai luottokortti. Ei käteinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?