Autoliitto varoittaa: Talvirenkaiden vaihto ei yksin takaa turvallisuutta –  kesärenkaiden pito alkaa heiketä jo plussakeleissä

Monin paikoin Suomessa on ollut jo täysi talvirengaskeli ja renkaiden vaihtamista on syytä harkita pikku hiljaa myös Etelä-Suomessa – varsinkin, jos on liikenteessä myöhään illalla, yöllä tai varhain aamulla.

Vaikka kelit ovat juuri nyt monin paikoin plussalla, maassa on ehtinyt olla myös jäätä ja lunta.

Talvisiin keleihin pitää varautua vaihtamalla autoon ajoissa talvirenkaat.

Talvirenkaat eivät kuitenkaan tuo kesäkelien pitoa, joten renkaiden vaihdon yhteydessä pitää säätää myös omaa ajotapaa, Autoliitto muistuttaa.

– Jos tien pinnalla on lunta tai jäätä ja siellä ajetaan kesärenkailla, auto lähtee helposti ja varoittamatta luistoon, jonka pysäyttäminen on käytännössä mahdotonta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo.

Lue lisää: Talvirenkaiden käyttö on alkanut jo Pohjois- ja Keski-Suomessa – varo ainakin näitä kolmea eri mustan jään riskipaikkaa!

Marraskuun alusta alkaen talvirenkaiden käyttö on pakollista, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Talvirenkaat, niin nastat kuin nastattomat, saa tosin tarvittaessa vaihtaa alle aiemminkin.

Autoilijan on joka tapauksessa syytä tiedostaa, että talvirenkaat kuin talvirenkaat eivät sinänsä takaa erinomaista pitoa.

Talvirenkaista esimerkiksi pohjoismaisten talvirenkaiden ominaisuudet on optimoitu aidosti talvisille keleille, joten ne eivät ole parhaimmillaan ajettaessa vielä usein päivisin esiintyvissä jopa yli kymmenen asteen lämpötiloissa tai vesisateessa.

Lue lisää: Näin hoidat vanteet ja renkaat säilytyskuntoon – uhkana muun muassa hapettuminen ja homehtuminen

Kesärengas on puolestaan nimensä mukaisesti suunniteltu vain kesäkäyttöön. Se on kumiseokseltaan kovempi ja runkorakenteeltaan jäykempi kuin talvirengas.

Kesärenkaiden pito alkaa heikentyä lämpötilan laskiessa suurin piirtein seitsemän asteen alapuolelle.

– Kuljettajan tulisikin asettaa itsensä talviajomoodiin talvirenkaiden vaihdon myötä. Kunnon turvavälin pitäminen edellä ajavaan ja ennakointi ovat entistä tärkeämmässä roolissa, Vesalainen toteaa.

Lue lisää: Liikenneturva kehottaa miettimään jo talvirenkaita – ja näin asiasta sanoo Suomen laki

Kesärengasta velttorunkoisempi, talvipitoon optimoidusta pehmeästä kumiseoksesta valmistettu talvirengas saattaa toisaalta yllättää kuljettajan käytöksellään lämpimänä syyspäivänä.

Tämä johtuu siitä, että talvirenkaan ohjautuvuus erityisesti ääritilanteissa on edellä mainitussa kelissä kesärengasta epätarkempi ja jarrutusmatka pidempi.

Vesalaisen mukaan on joka tapauksessa huomattavasti turvallisempaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa alle ja huomioida lämpiminä päivinä talvirenkaan erilaiset ominaisuudet, kuin osua kesärenkailla syksyn ensiliukkaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?