Tuore selvitys: Bensiinin ja dieselin hinnannousu lisää kustannuksia kaikilla toimialoilla - Autot - Ilta-Sanomat

Tuore selvitys: Bensiinin ja dieselin hinnannousu lisää kustannuksia kaikilla toimialoilla

Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut tilaamansa selvityksen siitä, millaisia kustannuksia suunnitellusta tieliikenteen polttoaineen hinnannoususta aiheutuisi yrityselämän eri toimialoille.

Suomalaisen viennin kulkeminen pitkälti kumipyörillä sekä dieselpolttoaineen varassa tarkoittaa myös sitä, että polttoaineiden hinnoilla on selkeä vaikutus Suomen vientikilpailukykyyn.

18.10. 14:35

Tuoreen ”Polttoaineen hinnannousun yritysvaikutukset” -nimisen selvityksen mukaan fossiilisten polttoaineiden hinnannousun seurauksena suomalaisten yritysten tuotantokustannukset nousisivat vuoteen 2025 mennessä, mutta nousu vaihtelisi toimialoittain ja alueittain.

Kotimaan markkinoilla tuotantokustannusten lisäys voitaisiin selvityksen perusteella pääosin siirtää välituotteiden ja lopputuotteiden hintoihin, ”koska polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa lopulta kaikkiin toimialoihin”.

Vientiteollisuudessa kustannusten siirtäminen täysimääräisesti tai edes osittain tuotteiden myyntihintoihin riippuisi taas kansainvälisestä markkinatilanteesta, ja olisi selvityksen esittämän arvion mukaan pääsääntöisesti vaikeaa.

Lue lisää: Selvitys: Autoilun päästövähennykset voivat johtaa myös kansalaisten ostovoiman laskuun

Vuonna 2025 hintojen nousun kustannusvaikutukset kohdistuisivat toimialoista voimakkaimmin kuljetustoimintaan ja kemianteollisuuteen, joissa liikennepolttoaineiden käytön osuus on erityisen suurta.

Selvityksessä todetaan myös, että polttoaineiden hinnannousu heikentää yleisesti ottaen suomalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä, mikäli muissa maissa ei tapahdu vastaavia hinnannousuja.

Lue lisää: Etätyö ei tuo merkittävää apua liikenteen päästö­kuurille, hallituksen teettämä selvitys toteaa

Useimmille toimijoille polttoaineen hinnannoususta aiheutuvat kustannusmuutokset olisivat kuitenkin melko maltillisia ja niiden merkitys riippuisi myös talouden suhdanteista.

Alueellisesti kustannusten lisäys olisi joka tapauksessa suurinta Etelä-Suomessa sekä Helsingissä ja Uudellamaalla.

Joukkoliikenteessä polttoaineiden hinnannousu vaikuttaisi lippujen hintoihin erityisesti pitkän matkan liikenteessä, sillä kaupunkiliikenne voidaan pitkälti sähköistää.

Lue lisää: Fossiilittomaan liikenteeseen ehdotetaan nyt yli 70 miljoonan euron määrärahaa

Selvitys liittyy Suomen sitoumukseen kotimaan liikenteen päästöjen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2005.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on jo tehnyt tavoitteen saavuttamiseksi fossiilittoman liikenteen tiekartaksi nimetyn periaatepäätöksen, johon myös uunituore Polttoaineen hinnannousun yritysvaikutukset -selvitys nyt liittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?