Nainen osti käytetyn Toyota Corollan – matkamittarista puuttuivat lähes 200 000 km:n ajot

Käytettynä ostetun auton tiedoissa voi olla heittoja, jotka paljastuvat vasta jälkeenpäin, mutta kuinka isot virheet ovat hyväksyttävissä ilmoitettujen ja todellisten ajokilometrien osalta?

Toyota Corollan matkamittarin näyttämän lukeman ja todellisuuden välillä oli niin suuri ero, että asiasta syntyi riita asiakkaan ja myyjän välillä. Arkistokuva.

18.10.2021 6:49

Onko 5 000 kilometrin virhe siedettävä, entä 100 000 kilometrin virhe tai jopa vielä suurempi?

Savolainen nainen osti auton, jolla oli ajettu lähes 200 000 kilometriä enemmän kuin myyjäliike ilmoitti. Edessä oli kuluttajariita.

Nainen maksoi 17 vuotta liikenteessä olleesta Toyotaa Corollasta pari vuotta sitten 4  300 euroa. Mittarilukeman mukaan autolla oli ajettu 20 6000 kilometriä. Myöhemmin selvisi, että todelliset kilometrit olivat 380 000 – 390 000.

Kaupat tehtiin osamaksulla, vaihdossa nainen antoi vanhan autonsa, ja maksettavaa jäi 1 500 euroa.

Kun kuluttaja sai selville Corollansa oikeat kilometrit Traficomista, hän vaati 3 500 euron korvauksia myyjältä. Ostaja oli maksanut mielestään liikaa, kun selvisi auton todellinen kunto, ja myyjäliike oli jättänyt tekemättä sovittuja remonttejakin.

Auton takajarrukilvet olivat ruostuneet, eikä käsijarrukenkiä voinut asentaa vaihtamatta kilpiä. Kuljettajan oven saranat olivat kuluneet ja ovi roikkui, pyyhkimien akseleista oli sanottavaa ja ruostuneet helmapellit oli meikattu mustalla maalilla. Kuluttaja tunsi itsensä petetyksi.

Autossa ei ollut huoltokirjaa.

Traficomista saadut auton historiatiedot olivat varsinainen jytky. Syksyllä 2014 tehdyn katsastuksen mukaan Corollalla oli ajettu 355 629 kilometriä. Seuraavan vuoden aikana mittari olisikin pyörinyt taaksepäin, sillä vuoden 2015 katsastuksessa lukemasta oli kadonnut lähes puolet: uusi lukema oli 181 162 kilometriä.

Kuluttajariitalautakunta sai eteensä ostajan isän laatiman selvityksen. Selvityksen mukaan myyjäliikkeen piikkiin korjatut jarrut olivat edelleen vialliset. Todelliseksi kilometrilukemaksi kuluttaja arvioi 390 000. Omistaja piti autoaan vain 700–800 euron arvoisena. Vaihdossa asiakas sai vanhasta autostaan hyvityksenä 1 500 euroa.

Myyjän mielestä Corolla oli kunnossa – olihan se läpäissyt katsastuksenkin juuri ennen kaupantekoa. Jarruista oli kuulunut kolinaa, mutta remontin jälkeen ei enää kuulunut, myyjäliike totesi.

Myyjällä oli takataskussaan ainekset vastaiskuun.

Myyjä muistutti, että hän oli useaan otteeseen sanonut ostajalle kilometrilukeman olevan viitteellinen. Autossa ei ollut huoltokirjaa, josta ajetut kilometrit olisi voinut tarkistaa. Myyjä kiisti tienneensä lukeman virheelliseksi ja arveli, että mittaristo olisi vaihdettu 2014-2015.

Myyjällä oli takataskussaan ainekset vastaiskuun: myyjä muistutti, että liikkeen saaman vaihtoauton vaihteisto oli rikki, eikä kuluttaja ollut maininnut siitä mitään. Viallisuus selvisi vasta, kun auton uusi omistaja oli ottanut yhteyttä ja myyjä joutui korvaamaan asian.

Myyjä ei vastaa vioista, jotka johtuvat normaalista kulumisesta, lautakunta totesi. Ostajan odotuksia käytetyn auton kaupassa arvioidaan auton kunnon, iän ja ajettujen kilometrien perusteella.

Näyttämättä jäi, että kuluttaja tiesi vaihdossa antamansa auton vaihteiston viasta. Hän oli kertonut autosta kuuluvasta kolinasta, mutta myyjä ei ollut edes koeajanut autoa.

Lue lisää: Käytettynä ostettu Alfa Romeo kesti vain 20 minuuttia, kävi kuudesti korjaamolla – lopulta paljastui erikoinen tieto

Myyjän ja ostajan sopimuksessa ei lautakunnan mukaan ollut näytetty olleen kuluttajan maksuosuuteen vaikuttavaa virhettä, eikä lautakunta suosittanut hyvitystä vaihtoauton osalta.

Kuluttaja oli saanut myyjältä tiedon mittarilukeman mahdollisesta virheestä. Hänelle jäi käsitys, että lukema olisi ilmoitettu muutama tuhat kilometriä liian pieneksi.

Myyjän näkemys oli, ettei ”muutaman tuhannen heitosta” ollut puhetta. Kauppakirjassa oli ainoastaan maininta huoltokirjan puuttumisesta.

Lue lisää: Töpselihybridin ajoakusta löytyi desi­litra­tolkulla hiekan­sekaista vettä – katso kuvat

Lautakunta totesi matkamittarin lukeman olevan enemmän virheellinen kuin kuluttajalla oli aihetta odottaa. Jos kuluttaja tiesi totuuden, olisi auton hinta ollut sovittua hintaa huomattavasti pienempi.

Lautakunta suositti yksimielisesti, että myyjä antaa ostajalle virheellisen kilometrilukeman perusteella 600 euron hyvityksen.

Lue lisää: Ostaja yllättyi avattuaan Fiatin konepellin – myyjä ei ollut kertonut mitään nippusiteellä kiinnitetystä kyhäelmästä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?